3. nov 2005 20:45
Hvala vsem za odgovore. Modela še vedno nisem našla. V Ljubljano trenutno nič ne grem; bom poskusila še enkrat v Mariboru in okolici.
Jaz pripravljam kipnik v sladki različici, torej kot sladico. Dosti receptov za kipnike je v Veliki slovenski kuharici s. Felicite Kalinšek. Jaz delam samo enega, ker je preprosto božanski.
Čokoladni kipnik
7 dag masla, 10 dag čokolade, 5 jajc, 11 dag sladkorja, vanili sladkor, 10 dag moke
Penasto umešajte maslo, pridenite ogreto čokolado, rumenjake in sladkor. Nazadnje dodajte sneg iz beljakov in presejano moko. Kdor ima model, naj kuha v pomazanem modlu tri četrt ure. Kdor ga nima, naj si pomaga z dvema loncema. Manjši lonec do treh četrtin namažite z margarino in potresite z moko (ne namažite do vrha, ker se kipnik sicer sesede). V večji lonec (tako velik, da gre manjši lonec v celoti vanj) nalijte nekaj vode in ko voda zavre, postavite vanj manjši lonec s pripravljenim testom. Voda naj sega le do polovice ali še manj višine manjšega lonca, ker bodo ob vretju sicer kapljice vode uhajale v testo, kar pa ne bo dobro, ker bo kipnik razmočen. Majši lonec pokrijte (da bo pokrovka bolje tesnila, jo lahko pričvrstite še z izolirnim trakom), nato pokrijte tudi večji lonec in vse skupaj lepo kuhajte dobro uro. Med kuhanjem občasno preverite, ali voda dovolj vre. Odpiranje pokrovke manjšega lonca med kuhanjem ni zaželjeno, ker s tem v testo rada spolzi para, potem pa kipnik ni tako dober. Ko je kipnik kuhan, dvignete manjši lonec iz vode, počakate 5 do 7 minut, da se kipnik nekoliko ohladi, in ga šele nato zvrnete na krožnik, posit s sladkorjem. Zraven lahko pripravite tudi stepeno sladko smetano ali katero drugo kremo, toda meni je najboljši sam, brez vsega, le posut z mletim sladkorjem.
To je izredno dobra, preprosta, lahka sladica, ki se je vsak razveseli. Izgleda kot majhna tortica. Čeprav se testo kuha, je na koncu po izgledu in okusu, kot da bi bilo pečeno. Iz zgoraj navedenih sestavin pride manjši kipnik (za lonec s premerom 16 cm). Poskusite, verjamem, da vam bo všeč.
Lep pozdrav od Poloni