21. okt 2005 14:16
S temi bombicami (če misliva enake) je tako, da so v slaščičarni ali pekarni vedno boljše kot doma. Namreč noter lahko zamešajo ostanke raznih tort, različnih krem ipd., vse skupaj fino napojijo s sokom ali odišavljenim mlekom, pa pridejo sočne, s sledovi raznih okusov...
Jaz jih kljub temu delam tudi doma, iz zdrobljenih piškotov in masla mi pridejo preveč trde, zato raje kar sama spečem biskvit (še ceneje je), po možnosti še kakšen dan prej, da se malo posuši. Biskvit naredim kar po receptu, četudi bi bil zame kot običajni biskvit presladek in premasten, vendar za bombice potem ne dodajam več maščobe, sladkorja pa tudi ne kaj dosti.
Osnovni univerzalni recept: 4 jajca, 25 dag sladkorja (v receptu je sicer celo 30 dag), 35 dag moke, 1 pecilni, 2 dl mleka, 1,5 dl olja.
Za velik pekač od pečice naredim iz 6 jajc, ravno za cel pekač naraste, biskvit se lepo razdrobi.
V večjo skledo razdrobim biskvit, dodam (kar imam): lahko čokolado v prahu (kar kakšnih 20 dag), lahko Benko, lahko kokosovo moko (tudi celo vrečko). Včasih sem dodala še mlete orehe, stvar okusa. Mlete kakšne druge oreške. Fajn pride tudi dodana marmelada (mimogrede porabiš tisto, ki je nihče več ne mara).
Potem vse skupaj zalijem z veliko toplega mleka, pripravi kar 1/2 litra (za biskvit iz 6 jajc tudi celo 3/4 litra, odvisno od dodatkov). Mleko lahko odišaviš z rumom ali s čim drugim. Namesto mleka lahko seveda tudi sadni sok, razredčen sirup. Zmešaš, poskusiš, zmešaš... Masa se lepo oblikuje - v bombice, ježke... Povaljaš jih v kokosovi moki, čokoladnih mrvicah, mletih orehih ali v ničemer, potopiš v stopljeno čokolado, vse je dobro. Isti dan okus in struktura še ne pride do izraza, a kaj, ko domači hočejo takoj
)) Naslednji dan so bombice še nekoliko bolj kompaktne in precej bolj okusne. Če želiš bolj kompaktne, v maso dodaš nekaj stopljenega masla, naslednji dan se utrdi.
Nekaj jih obvezno takoj naložim v papirčke, v banjice od sladoleda in v zamrzovalnik. Potem pa presenečenje enkrat vmes, ko se na mizo pričara samo nekaj bombic, ne cela skleda...
LP Fani