Zamrzovanje

Pika Nogavička  

član od: 1.10.2005

sporočila: 75

tema odprta - 3. okt 2005 16:05 | ogledi: 4.475 | odgovori: 5

Pozdravljeni!

Na forum se oglašam prvič, spletno stran pa spremljam že kar nekaj časa in moram reči, da je res super! Nekaj receptov sem že preizkusila, je pa še toliko dobrih in zanimivih, da bi človek kar naprej kuhal in pekel...

Prosim pa vas za pomoč pri vlaganju oz zamrzovanju. Ker sem trenutno na porodniški, mi bo morda uspelo pripraviti nekaj ozimnice, zato me zanima, kaj vse vlagate in zamrzujete? Sama sem zamrznila paprike in slive,razmišljam tudi o kostanjih, (samo ne vem, kdo jih bo lupil), vas pa prosim za še kakšne ideje. Ko se bom vrnila v službo, bodo vse take stvari prišle še kako prav.

LP !

Pika Nogavička

maychi  

član od: 12.9.2004

sporočila: 616

3. okt 2005 16:51

Glede kastanja...mi smo ga zamrznili, ker smo ga imeli veliko in ga je bilo škoda vreči proč. Zamrznili smo kar celega-da bi si lahko sredi zime privoščili kuhanega. Skuhali smo ga enkrat....vse osalo pa je šlo takoj v smeti! Ni primerjave med svežim in zamrznjenim, je brez okusa.....tako da ne priporočam. Drugače se pa lahko v bistvu zamrzne vsa zelenjava....špinača, korenček, petršilj, paradižnik,.......mislim da ni nikakršnih omejitev-razen dovolj velike zamrzovalne skrinje oz. omare. Lp, maychi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

3. okt 2005 20:05

Večino zelenjave in sadja zamrznem, nisem ravno ljubiteljica priprave ozimnice (izjema je kečap). Kisle kumarice in ajvar mi naredi mama, enako je z marmelado in kompoti, tako da izkušnej s tem nimam, lahko posredujem le recepte. Zamrzovanje mi je ljubše in s skrinjo naložim vse, kar se da. Na primer: naribam korenček, peteršilj, malo zelene in pora in tomešanico zamrznem v manjših vrečkah, da mam vso zimo za zelenjavno juho (dodam le še grah in ribano kašo ali krompir in vse skupaj stresem na prepraženo čebulo, tudi kašo ali zdrobljene rezance, zalijem z vodo, začinim in skuham do mehkega). Korenje in peteršilj terzeleno zamrznem tudi cele, da imam pozimi za govejo juho. Tudi pečeno papriko zamrznem, pa skuhan fižol, čičeriko, stročji fižol, brokoli in jagodičevje ter nakocke narezane bučke. Pa slive obvezno, jih dodajam jabolčnemu kompotu. No, potem pa se počasi že konča, ker špinačo za hčer kupujem kar pri Bo frostu, ostalo, ko kaj rabim, pa v kateri od trgovin. Mamamia mamamia

Pika Nogavička  

član od: 1.10.2005

sporočila: 75

3. okt 2005 21:54

Mamamia, hvala! Dala si mi kar nekaj idej, zlasti tisto s kuhanim fižolom in čičeriko...bom poizkusila še jaz. Pika Nogavička

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

4. okt 2005 8:43

Maychi, ker je ravno sezona kostanja ti smem zaupat tebi pa mogoče še komu, kako ga jaz zmrzujem in seveda tudi pečem. Odličen je. Tudi jaz sem v začetku delala na vse načine, od kuhanja (mi ni preveč všeč in je preveč dela z luplnjenjem) do pečenja v raznih posodah, z luknjami in brez in končno sem pristala na eni stari teflon posodi s pokrovko, ki je že skoraj romala v koš. Kostanj narežem (v nasprotnem primeru, bi sosedje mislili, da mečemo petarde), dam v posodo, pokrijem s pokrovko in to takoj na največji plin na štedilniku. Med pečenjem mešam tako, da posodo tresem z ročaji. Seveda pa lahko pokrovko dvigneš in pogledaš, kako kostanj "švica" in se že peče. Nikoli še nisem gledala na uro, ampak se mi zdi, da vse skupaj ne traja več kot 20 min. Potem pa kar posodo na mizo, jo še malo pustim pokrito s krpo, da se omehča in najboljša sladica je pripravljena za lupljenje. Za zmrzovanje ga pripravim isto, se pravi kostanj narežem, dam v vrečko in takoj v zmrzovalnik. In ko si zaželimo sveže pečen kostanj, zmrznjega stresem v to staro teflon posodo in takoj na štedilnik, na največji ogenj. Mgooče si naredila tu napako, da se ti je kostanj odtalil (to se hitro zgodi), ker potem je pa res groznega okusa, črn in skoraj neužiten. Me že čaka letošnji na balkonu, mora se še malo osušit, da bo bolj sladak in potem mjam. oliva

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

4. okt 2005 9:59

Ker imamo v družini ljubitelje kostanjevega pireja, ga kakšno vrečko le zamrznem - skuham ga normalno, olupim in dam v vrečko. Pozimi odtajam, dodam sladkor, rum in smetano - in moram reči, da še nisem opazila razlike med svežim pirejem in "zimskim". Za kakšne druge želje pozimi pa - hvala za idejo, Oliva! Piki Nogavički pa - zamrzni ali vkuhaj tisto kar imate pri vas res radi. Nima smisla pripravljati reči, ki bi potem stale v shrambi. Navsezadnje je le potrebno vložiti nekaj dela v te reči. Ta čas je skrajni za paprike (kisle ali zamrznjene), ki so pozimi res drage. Če jih uporabljaš za dodatke v omake, džuveče, golaže..ipd, jih blanširaj in zreži na rezance - pa v vrečko in na led. Za slive je že malo pozno, a kakšna marmelada ali kompot bi se tudi še dal narediti iz njih, pa vsa zelenjava za juho bi pozimi tudi prav prišla. Če si na porodniški, pomeni da imaš dojenčka - lahko bi vkuhala nekaj sadnih kaš, če seveda lahko dobiš zdravo pridelano sadje! Lisa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti