3. okt 2005 15:48
Shakti,ne me narobe razumet, ampak je kak poseben razlog, da malček ni okusil nič grešno sladkega? Če je razlog bolezen, povsem razumem, če pa zgolj strah, da sladko škodi, pa se ne morem povsem strinjati. Malček bo slej ko prej moral skusiti tudi sladkarije, pa naj smo starši še tako proti temu. Saj se tudi sladkanje lahko počne pod nadzorom in v normalnih, še zdravih mejah. Kar ne pomeni, da se mora nenehno utapljati v čokoladi in keksih in imeti polna usta bonbonov, ampak občasno kak košček pa res ne bo škodil. In ko bo malce zrasel - bolj bo odsvetovano in prepovedano, bolj bo mikavno.
Moj sin od petih mesecev naprej ni pil drugačnega kot zelo sladkega čaja, zaspal je s sladkanim čokolinom v ustih, zobe pa ima vzorčne. Nit ipraske na sklenini, pri dvajsteih ima zdaj eno samo plombo. Ker smo, sladkarijam navkljub, sproti skrbeli za zobno higieno in je razen sladkarij jedel pretežno zdravo hrano. Ne zagovarjam same sebe in ne trdim, da bi vsi morali početi tako, a tu intam bi malček le lahko dobil kaj sladkega.
Nočem pametovati, vsak od staršev ima svojo filozofijo, svoja načela in svoje strahove, saj hočemo vsi našim otrokom samo dobro. Hotela sem samo reči, da otrokom včasih privoščmo tudi kakšen grehec in če ne bomo pretiravali, bomo vsi zadovoljni.
Spomnim se same sebe, kako zelo sem bila proti Barbiki, ker je to sam kič. In sem bila silno ponosna, ker je bila hči edina v vrtcu, ki je ni imela. Sem petletneo deklico prepričevala, da je to ničvredna igrača, kičasta, s katero nam vsiljujejo neke vrednostne in lepotne simbole, ki so nam tuji. Doler me ni vzgojteljica psotavila na realna tla: Ja, gospa, vedno bolj si jo bo želela in slej koprej jo bo dobila, pa če vam boprav ali ne. Svetujemvam, da ji Barbiko kupite, naj se je sama naveliča in kmalu ji res ne bo več zanimiva. In tako je tudi bilo. Leto ali dve smo kupovali vse živo vzvezi z Barbi in Kenom, potem pa pospravili v klet intam je vse skupaj še danes. No, malo me je zaneslo z osnovne teme...Kaj hočemo, malo me daje melanholija....Brez zamere in lep pozdrav, Mamamia
mamamia