Vino

Lingua  

član od: 28.10.2003

sporočila: 153

tema odprta - 28. sep 2005 12:44 | ogledi: 1.928 | odgovori: 8

Pozdravljeni!

Doma imamo trto in sedaj je čas obiranja. Ker sta jo moja pokojna starša lepo negovala in skrbela zanjo, sem se odločila, da isto storim tudi jaz. Sedaj pa problem - kako postopati po trgatvi in mletju ter stiskanju grozdja? Eni pravijo, da moramo mošt sladkat, da vino pridobi na moči, pa dodati žveplo itd. Prosim, če ima kdo izkušnje s tem, da mi jih posreduje.

Hvala

LP

Marjeta

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

28. sep 2005 13:59

Ja Marjeta mislim,da bo najboljše pripravo vina zaupati izkušenim vinarjem,saj je lahko hitro kaj narobe,pa gre letina v maloro.Mogoče imaš v bližini kakšnega upokojenca,ki se ljubiteljsko ukvarja s kletarjenjem,tudi ta bi znal veliko vedeti. Veliko sreče in na zdravje jesen

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

28. sep 2005 14:48

Tukaj in tako na hitro bo res bolj težko. Dodaten problem je, da imajo ljudje različne navade in poglede, tako da če bi se že potrudili in ti napisali 50 odgovorov, bi dobila 40 nasprotujočih nasvetov . Gotovo lahko prosiš za pomoč kakšnega od sosedov, prijateljev. Drugače bi jaz šla v knjižnico in najprej sedla pred knjige... Naj ti uspe. Fani

Kajica  

član od: 11.7.2005

sporočila: 78

28. sep 2005 15:47

Lingua, takoj ko bo oče prišel iz službe, ti povem kako se stem dela, ker se on s tem ukvarja že leta pa še dela v tem, tako da mu je za zaupat. Še jaz mu pomagam v vinogradu vse dokler zadeva ne pride v sode. Od tam naprej pa si ne bi upala več govoriti kako in kaj, ker je to že prava mala umetnost. Kajica

Lingua  

29. sep 2005 9:00

Ja Kajica, lepo prosim. Hvala

kristy  

član od: 18.6.2002

sporočila: 704

29. sep 2005 12:29

Haj! Odvisno je tudi od tega, kakšno trto imaš. Pomembna je tudi sladkorna stopnja. Pa če je belo, je treba sluzit.. Najbolje, da dobiš kakšnega kolega, za katerega veš, da pridela dobro vino, da ti bo zmeril "cuker" ter redno pokušal mošt, ker se zelo rado kaj skazi (še izkušenim kletarjem..). je pa res, da ima vsak kakšno drobno skrivnost. Pri nas v službi nas je kar nekja vinogradnikov, pa se znamo prav pošteno skregat o pravilnosti ravnanja.. Lp Tina

hetero  

član od: 3.10.2001

sporočila: 273

29. sep 2005 13:07

Kje pa imaš vinograd-mislim podravje-posavej-primorska..kakšne vrste tro imaš...imaš prešo,posodo-skratka vso opremo.Si sploh kdaj bila zraven ko so to delali. HERMAN

Lingua  

29. sep 2005 13:15

Ja, sem iz Savinjske in imamo brajdo - jurko in nekaj izabele. Mlin, posode in prešo ter sode imam. Kot sem rekla - že lani, ko sem imela še mami, smo sami naredili vse (sin je pomagal) - vendar je ona bila tista, ki je imela znanje o tem. Letos sem izgubila še njo in sem sama pred tem. Najbolj me zanima, kako narediti, da se potem vino lepo sčist in da se mi ne bo povarili? LP Marjeta

hetero  

član od: 3.10.2001

sporočila: 273

30. sep 2005 12:24

Takole po forumu ne bo šlo, ker so to res ne da.Vprašam sem te od kje si-zato ker če bi bila nekje na primorskem bi ti prišel pomagat in svetovat, tako pa si predaleč. Opozoril bi te samo na nekaj, tudi če ti bodo sosedje kaj pomagali.Pazi na čistočo vse opreme, še posebej na posodo, če je lesena.Če je gor prišla kakšna plesen bo hudič, ker bo vino zaudarjalo po plesnivih mokrih cunjah.Kako ste kaj oskrbeli prazne sode, ste jih oprali, napolnili z vodo,zažveplali-kaj ste naredili HERMAN

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti