26. sep 2005 12:16
Verjetno bi ti pomagale kake knjige o vegetarijanski, veganski prehrani ali indijski zelenjavni kuhinji. Recimo Zelenjavne jedi od ene od teh dveh nun, ne vem, katera je že to napisala, vedno ju zamenjam:), pa Matejina veilka veganska kuharica (meni sicer ni preveč slastno delovala, če sem čisto odkrita, zate bo pa verjetno uporabna, saj je veliko tofuja notri), pa v googla malo poglej...
Vprašaj v knjigarnah, sicer pa malo bolj natančno opiši, kaj smeš in česa ne, sicer lahko precej mimo streljam, saj ne poznam ne bolezni ne diete ob tej bolezni...
1.) Rjav riž delaš enako kot navadni riž, samo da ga je treba dlje kuhat (cca 40-50 min), lahko pa si skrajšaš čas z ekonomom.
2.) Soja je uporabna v različnih oblikah:
* sojine koščke (na oddelkih z zdravo prehrano v supermarketih ali v trgovinah z zdravo prehrano, v rjavih papirnatih vrečkah od Nature, se mi zdi) moraš prej namočiti, potem pa jih uporabljaš čisto enako kot bi sicer meso: lahko jih spečeš, narediš golaž, polnjene paprike,... niti ni take razlike v okusu, isto pa seveda vseeno ni:)
* soja v zrnju: to lahko uporabljaš v enolončnicah, oz. tako kot vse ostale stročnice.
lahko pa jo namočiš čez noč, zmelješ in skuhaš in dobiš
* sojino mleko, ki ga sicer lahko tudi kupiš; domačega ali kupljenega lahko uporabljaš kot navadno mleko, le okus je drugačen - če to sojino mleko potem sesiriš, recimo z limoninim sokom, ki ga daš v vroče mleko, pustiš malo stat in potem precediš in obtežiš, dobiš
* sojin sir ali tofu, ki ga spet lahko tudi kupiš; recept za domačega je v bazi, od marinke, je pa nekaj packanja s tem in stvar za moje pojme nima nobenega okusa, zato je nujno, da ga daš v kako začinjeno marinado ali omako, sicer ni za jest:)
* potem je tu še sojina moka - to je zmleta suha soja, ki jo lahko uporabljaš kot vsako moko, le da upoštevaj, da nima lepka, tako da razna vlečena in kvašena testa brez dodatka pšenične moke ne pridejo v poštev. V glavnem jo samo dodajamo drugim mokam, ne da bi cela stvar bila narejena iz samo sojine moke... Lahko jo uporabljaš tudi v pecivu, verjetno pa moraš pri svojih omejitvah uporabljati rjavi sladkor.
Upam, da sem vsaj malo pomagala... Sice pa povej, katere jezike govoriš, pa bomo še kaj našli na netu...
Veri