19. sep 2005 15:04
Moko dam v posodico, naredim vdolbino, vanj razbijem eno jajce in z vilico vmešavam moko, mogoče dolijem par kapljic vode. Ko se izenači, vilico odložim, stresem na pomokano desko in gnetem z dlanjo. Testo mora biti trdo. Gnetem, gnetem, potresem z moko, gnetem, spet potresem z moko (seveda roka me boli...). Hlebček potresem z moko in ga pustim stati. Vzamem hlebček in na ribež ribam kašico, hlebček spet malo pregnetem in spet ribam... dokler ne zmanjka. Ribam na kuhinjski prtiček. Če ne zakuham vso kašico v juho, jo pustim nekaj ur na prtičku, da se suši, sproti jo s prsti parkrat premešam.
Za rezance pa zamesim malo bolj mehko testo. Hlebček razvaljam na pomokani deski v krog, čim bolj tenko, dam na prt, da se suši, med sušenjem ga nekajkrat obrnem. (Ne sušiti preveč, ker se potem lomi). Čez čas ga zvijem v klobaso in na tenko režem z nožem. Rezance s prsti raztrosim po prtu, da se posušijo.
Ja, ja, tako sem delala nekoč... Danes pa, ker v Šparu imajo 100 in eno vrsto rezancev, pa še povrhu zelo dobrih, jaz lepo rezance kupujem, tudi kašico kupujem. Nekoč je bila v trgovini samo ena vrsta rezancev in to tistih "plastičnih", takrat sem jih mesila doma sama.
Če mi se pa slučajno zgodi, da nimam v omari niti rezancev niti kašice... ali mi se čisto malo zalušta nekaj drugega dati v juho, potem v posodici razbijem eno jajce, ga zmešam in dodajam grez ter 2-3 kapljici olja. Zmešam, tako da je gosta zmes. Pustim stati v posodici, usput parkrat pregnetem z roko (tako mora biti trdo, da lahko gnetem z dlanjo). Ko je treba juho zakuhat, vzamem ribež in enostavno naribam kot kašico.
Moj mož je pa glede tega malo "nostalgik" in dostikrat si zaželi domače rezance (zanj je juha z rezanci - zakon), takrat jih pa naredim, seveda, če si je zaslužil... Ha, ha...
Pozdravček!