Pred leti smo kupili aparat za izdelovanje jogurta. Saj veste - tisti mali grelnik, v katerega daš šest lončkov mleka, pomešanega z jogurtom, da se 12 ur lepo greje in mleko fermentira, potem pa lončke v hladilnik, pa je. Aparat je bil poceni in tako narejen jogurt prav tako. Približno tretjino cene kupljenega. Le tako trden, čvrst ni bil, okusen pa kar.
In kaj se dogaja sedaj? Že dve leti občasno poskušamo, pa ne gre. Kupimo tako in drugačno mleko, ga cepimo s takšnim in drugačnim jogurtom ali kislim mlekom, a zaman. Vse skupaj se spremeni v neko napol sluzasto, redko, belo, skoraj smrdljivo tekočino.
Vsi vemo, da je (zapakirano) mleko ničkolikokrat ubito, preden si ga natočimo v skodelico. Alpsko mleko, UHT mleko, 0,5 % mleko, ... vse to je mrtvo. Zato pa tudi ima lahko navadno mleko rok trajanja skoraj teden dni.
In zdaj so očitno ubili še jogurte in kislo mleko. Ki imajo rok trajanja nekaj tednov. Spomladi sem v našem hladilniku odkril pozabljen, pet mesecev star jogurt in ga za hec odprl. Bil je kot nov, samo bolj kisel - sem mislil, da bom iz njega potegnil samo ročaj žličke.
Jogurt je mrtev, zato nič ne rata, če z njim cepiš mrtvo mleko. In čemu naj bi potem sploh še jedli jogurt, če nima v sebi nobenih aktivnih mikroorganizmov, ki so bojda tako zdravi in koristni za prebavo, pa imunski sistem, pa črevesno floro in favno, ...
Pa naj mi kdo razloži nasprotno, če zna.
Lep pozdrav vsem, Blaž.
Blaž Mihelič