13. sep 2005 14:18
Hm, če je bila bolj kremne sorte, je lako narejena z dodatkom kakšnega gostila ali moke, lahko pa je zgoščena tudi s krompirjem.
Po moje je greh k jurčkom in drugim gobam dodajati šampinjone, saj h kakšni posebni aromi gobove juhe ti ne prispevajo, po moje jih v lokalih dodajajo zato, da jim ni treba dati v pisker kakšne druge sveže, a dražje gobe.
Pri nas doma za gobovo juho najprej prepražimo na maščobi sesekljano čebulo. Pražiimo na majhnem ognju, da čebula razpade, ne da bi prej potemnela. Dodamo na kockice narezan surov krompir (en del krompirja na dva dela gob) in še malo pražimo, zalivamo s čisto malo vode in belega vina. Potem dodamo narezane gobe in vse skupaj malo prepražimo, da gobe nekoliko upadejo. Dodamo še strt česen in začimbe (sesekljan zelen peteršilj, timijan, šetraj, lovorjev list, poper, pač po okusu), pa narezano korenje in sesekljano korenino peteršilja, potem pa potresemo s čisto malo moke, premešamo in zalijemo z vodo, da je masa dobro pokrita. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da se krompir skuha do konca, dolijemo še kakšno kapljico kisa ali vina ter še po okusu začinimo.
Da je juha bolj izdatna, včasih vmešam še kislo smetano,a šele potem, ko izključim ogenj in juha niti brbota ne več, kaj šele, da bi vrela (da se smetana ne naredi v grudice). Tako je juha lepo kremsta oziroma gosta, čeprav nam gre v slast tudi inačica, ko je malo bolj redka. Toliko z moje strani, drugi bodo verjetno prispevali še kakšno drugo varianto priprave gobove juhe. Pozdrav, Mamamia
mamamia