Pred nekaj časa sem obljubila recept za čebulno marmelado, mislim da je zanj prosila Lisa. Po forumu ne najdem več linka, na katerem je bilo govora o tem,zato ga pošiljam po tej poti. Naj povem, kako vztrajna sem bila pri iskanju: vedela sem, da je bil objavljen v reviji Dober tek, a na pamet nisem vedela letnika. Doma jih imam vse od leta 1998 naprej. Prelistala sem vse revije, a ga nisem našla - bila je le čebula v kombinaciji s čem drugim. Prosila sem za pomoč celo revijo Dober tek in so mi pomagali, a s tem, kar sem že imela - mešanica čebule in druge zelenjave. A ker sem imela pred očmi podobo ene od strani v reviji in recept za čebulno marmelado (saj sem jo namreč po tem receptu delala), mi ni dalo miru in tako sem včeraj prelistala dobršen del svojega kuharskega arhiva. V eni mapi imam namreč spravljene fotokopije nekaterih receptov iz revije Dober tek, ki jih sama nimam (1997). In najdem recept za čebulno marmelado, točno tistega, ki sem ga že od avgusta, ko sem še iz zdravilišča obljubila recept. A nisem pridna?
In tu je recept.
Potrebujemo: 1 kg čebule, 1 čajno žličko olja, pet jedilnih žlic sladkorja, 1 čajno žličko soli, 1 čajno žličko zdrobljenega črnega popra, 1,25 dl belega vina, tri jedilne žlice vinskega kisa, tri jedilne žlice želirnega sredszva (želin na primer).
Čebulo olupimo, razrežemo na četrtine in potem na enakomerno velike trakove. Kozarce, v katere bomo vložili marmealdo, operemo v čim bolj vroči vodi in jih pripravimo za polnjenje.
Olje in čebulo damo v primerno posodo in počasi segrevamo. Postopoma dodamo sladkor, sol in poper. Ob stalnem mešanju na blagem ognju čebulo dušimo tako dolgo, da je čisto mehka in da masa postane rjavkasta. Dodamo še vino in kis, premešamo, potem dodamo še želirno sredsto, prevremo in maso še vročo denemo v kozarce. Te takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo (moja mama dela po starem: prekrije jih s koco in jih tako pusti, da se ohladijo, šele potem da kozarce na polico).
Mamamia
mamamia