11. sep 2005 13:21
Bernarda, o holesterolu lahko veliko povem iz lastnih izkušenj, pa tudi o pivišanih triglecirdih, ki so še malce bolj zoprna zadeva od povišanega holesterola.
Tudi sama sem nekaj let jemala zdravila za znižanje holesterola in ob tem tudi pazila na pravilno prehrano ter predvsem za zmerno gibanje. Strogost diete je odvisna od povišanih vrednosti. Če te niso veliko nad mejo normale, bo dovolj nekaj blažjih ukrepov, predvsem glede uporabe maščob in to je preprosta zdeva. Je pa za nižanje holesterola in posledično tudi trigliceridov najpomembnejše zmerno, a redno gibanje: sprehodi, kolesarjenje, zmeren tek, rolanje, plavanje. Čim manj adrenalinskega torej.
Glede hrane pa: mesu se ni treba odreči, razen svinjskemu in mastnim delom pri drugih vrstah mesa. Z jedilnika je treba črtati maslo, zaseko in podbne maščobe živalskega izvora, saj so te največji strup za nastajanje holesterola. Torej nič cvrtega mesa in peciva (pozabiti na krofe, flancate in podobno).
Tudi razne salame, paštete in drugi izdelki iz predelanega mesa so na listi prepovedane hrane pri tistih z povišanim holesterolom, torej se jim je potrebno odreči. PA rumenjakom, majonezi, kisli smetani in raznim oreškom - za te mije prav v tem tednu zdravnik pojasnil, zakaj jih tisti s povišanim holesterolom ne smejo uživati, čeprav ponekod lahko prebereš, da so koristni. JAz pač verjamem zdravniku - upoštevajoč, da sem zaradi prekomernih maščob dobila vnetje trebušne slinavke ti je jasno, da sem se temeljito pozanimala o tem, kaj smem jesti in kaj ne.
Meso je najbolje jesti dušeno v lastnem soku (s teflonsko posodo ne potrebuješ niti kapljive maščobe) ali kuhano, tudi na žaru pečeno je dovoljeno uživati, le da pri perutnini inribah odstraniš kožo. Mož naj je veliko zelenjave in sadja, krompir, riž in testenine tudi sama uživam in še zdaleč ne zgolj iz polnozrnate moke, pač pa kar običajne, res pa je, da v zelo zmernih količinah in več kot tri ali štirikrat na teden. Kruh pa jem zgolj črn ali polnozrnat, belemu sem se čisto odrekla.
Pa mlečni izdelki so priporočljivi, sploh jogurti in skuta, a zgolj iz posnetega mleka, torej tisti z 1,6 ali 1,3 maščobe - tega je na policah več kot dovolj. Od sirov kupujem šmarski rok, ima okoli 20 ostrotkov maščob in trudi zelo dober je.Zčimbe lahko uporabljate vse, razen ostrih pekočih (sčepec popra občasno ne škodi, so me podučili, ko sem bila v bolnišnic), a nikakor naj ne bo redna sestavina.
Sicer pa imam doma list, na katerem je napisano vse, kar je prepovedano in kaj dovoljeno, pa ti ga lahko faksiran ali pošljem po elektronski pošti. Ali pa greš preko najdi.si, vtipkaš holesterol in se ti prikaže kar nekaj strani, kjer najdeš vrsto uporabnih napotkov. Jaz sem list s priporočljivo hrano sicer dobila v zdravstvenem domu.
Torej, začnite zmerno, vse pa je odvisno od tega, za koliko so vrednosti povišane. Jaz sem ob zdravilih potrebovala dve leti, da sem znižala vrednosti, potem sem kakšno leto raven obdržala, a potem, ko je disciplina popustila in ko sem zanemarila gibanje, pa še nekaj str3sov je bilo, se mi je vse podrlo inkončalo se je, kot sem omenila - z vnetjem rtrebušne slinavke zaradi preveč trigliceridov v telesu.
Gibanje pa - za začetek vsaj po ura zmernega sprehoda trkrat na teden, še bolje pa seveda, če gre večkrat. Če doslej ni bil vajen gibanja, bo za začetek to dovolj, potem pa naj se intenzivnost postopoma stopnjuje.
Toliko. Če te še kaj zanima, sporoči, pa še kaj napišem, zdaj so mi te težave namreč zelo blizu.
Pozdrav, Mamamia
mamamia