22. jun 2009 15:34
O različnih štedilnikih je bilo že veliko rečenega, prebrali smo mnenja navijačev za ta in un štedilnik. Jaz sem dolga leta uporabljal plin, sedaj sem se " moderniziral ". Sedaj imam tole:
Na levi je štedilnik 4xsteklokeramika, desno je indukcijski kuhalnik, kupljen v Interšpatu za cca 50€, prav z namenom preizkušanja. Rekel bi ( če poskusim bit objektiven ) vsak način kuhanja ima svoje prednosti in pomankljivosti. Jaz osebno najraje imam plin...........vendar je štedilnik umazan in pika. Indukcijski kuhalnik se po nekaterih lastnostih približa plinskemu ( ali ga celo prekaša, recimo v hitrosti segrevanja ). Lahko se čisti, ker se ne segreva plošča, problem je praženje: cela umetnost je spražiti večjo količino ribe, pa tudi regulacija moči pri praženju je nezanesljiva, vse prehitro imaš previsoko temperaturo, pol ti olje ( moka ) potemni. Praženje palačink je zgodba za se, rekel bi ravno tako kuhanje pudinga ali kakšne fine omake ( zaradi načina delovanja se toplota sprošča v dnu posode, in se kašen škrob hitro prime za dno ). Kuhanje mleka je pa spet ena druga zgodba: zdi se mi da je nemogoče dvakrat zapored skuhati mleko a da ti ne " uide " ( res je potem to enostavno očistiti ). Rekel bi pa takole: za kuhanje makaronov in krompirja, pa morda tudi kompota in juhe je stvar zelo v redu za kakšno kulinariko pa ni.
Steklokeramika je druga zgodba: segreva se plošča, torej je vroča, vse kar ti prekipi se tudi lepo prime in je potrebno čistiti, kar je vseen neprimerno lažje kot pri plinu. Regulacija moči je čudovita, vendar zaradi inercije plošče ni trenutna kakor pri plinu in indukciji. Torej nekaj pražiš, pa je premočno, znižaš moč, pol pa je še nekaj trenutko premočno zaradi inercije ( pol si mal živčen pa hitro še znižaš ), potem ugotoviš da je premal pa mal zvišaš......se loviš. Steklokeramika mi je najbolj čudovita za dušenje: moč se nastavi zelo nizko, tako da se še komaj duši, daš pokrov in lahko na tisto kaj dušiš komot pozabiš, zaradi nizke nastavljene moči se voda praktički ne izgublja, nič se ne prime dna posode ( kakršna koli da je, posoda ). Torej, če imate kakšne kulinarične ambicije: ni ga čez steklokeramiko.
Na koncu moj nasvet: 2+2
ežoj