31. avg 2005 13:45
Razveselila me je ta tema, ker sem mislil, da bom končno izvedel kaj je napadlo našo moko in začimbe. Pa sem na netu poiskal zgoraj omenjenega mokarja (lat. Tenebrio molitor) in sodeč po sliki, ki prikazuje mokarja:
http://www.pbase.com/image/32057744
vidim, da "moje" živalice očitno niso mokarji. Tako da še vedno ugotavljam proti čemu se borim.
Naj opišem kako izgleda naš sovražnik, mogoče ga bo kdo prepoznal. Živalice so dolge največ 3 mm, rjave barve, letijo (ampak bolj slabo in če jih napodiš). Ko ne letijo, imajo krila spravljena pod hitinskim pokrovom, kakor na primer pikapolonice. Ovalne oblike so, lepo se vidi drobna glavica, ki je precej manjša od telesa. Mi smo jih našli v moki (pšenični in koruzni), pšeničnem zdrobu, v vseh začimbah (tudi v drobljeni pekoči papriki), v filter vrečkah zeliščnih čajev. Nikoli pa jih ni bilo v suhem mletem česnu in popru. Ko smo vsa napadena živila vrgli in temeljito očistili kuhinjske elemente, je nekaj časa bil mir, potem so se zopet pojavili.
Sprva smo mislili, da so te drobne žuželkice samo v našem stanovanju. Pa sem eno opazil tudi v liftu, kar lahko pomeni, da so v bistvu v celem bloku.
Miroslav Vulović