29. avg 2005 0:06
Zima, držim pesti zate in ti želim, da bo šlo spet in čim prej na bolje.
Malo sem po netu iskala in našla sem nekaj receptov za aroniino vino in marmelado. Tule je razložen postopek za izdelavo vina:
http://winemaking.jackkeller.net/aronia.asp
Za marmelado oz. žele je receptov neskončno, so si bolj ali manj podobni, tako da ti prepišem kar enega. Gre pa takole:
3 skodele soka aronije (pripravljenega iz 1,5 kilograma zrelih jagod aronije)
6,5 skodel sladkorja
3 skodele vode
1 doza sadnega pektina (tega še nisem zasledila na naših policah, ampak glede na količino sadja bi jaz to nadomestila z želinom...)
Za pripravo soka: Zmečkaš približno 1,5 kg zrelih jagod aronije. Dodaš 3 skodele vode in pripelješ do vrenja. Nato cmariš približno 15 minut na nizkem ognju (lonec naj bo pokrit). Za tem sok precediš. Marmelada:Izmeriš za tri skodele soka in ga preliješ v veliko kastrolo. Dodaš sladkor in dobro premešaš, ponovno postaviš na štedilnik in na močnem ognju kuhaš do vretja (ves čas mešaš). Ko zavre, vsuješ dozo sadnega pektina (ali recimo želina). Še enkrat zavreš in pustiš vreti eno minuto. Za tem odstraniš s štedilnika ter s kovinsko žlico z vrha posnameš penco. Za tem marmelado porazdeliš po 0,4 litrskih kozarčkih (pustiš za približno pol centimetra prostora pod pokrovčkom. Priviješ pokrovčke. Zaprte kozarčke postaviš v visok lonec z vodo in vreš 5 minut.
V vseh receptih, kar sem jih našla, izrecno poudarjajo, da ko napolnjene in zaprte kozarčke še zavreš, mora biti pritisk ves čas med 0 in 1000 čevlji. Vem, da je za nekatere marmelade zelo pomembno, da mora biti temperatura vode, v kateri vre lonček, točno določena, sicer se marmelada ne strdi ampak ostane tekoča, torej sklepam, da je to isto, le da očitno v saksonskih kuhinjah namesto temperature vode merijo pritisk pare... tule bi ti mogoče katera, ki se bolj spozna na fiziko, lahko pomagala...)
tjas