Krčenje tekstila

planika  

član od: 30.6.2005

sporočila: 19

tema odprta - 24. avg 2005 11:59 | ogledi: 1.526 | odgovori: 3

Drži ali ne drži. Če novo tkanino opereš v slani vodi, da se ne krči. Pa me zanima ali je to res. Mogoče veste za kakšen postopek, da se prepreči preveliko krčenje tekstilnih izdelkov. Žal mi postopek za ohranitev zdajšnje velikost izdelka veliko pomeni.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

24. avg 2005 13:08

Kolikor vem je edini način, da preprečiš krčenje tkanine ta, da blago, preden iz njega kaj sešiješ, opereš, in šele potem delaš kaj iz njega. Sicer pa, kolikor vem, ga ni načina, ki bi lahko preprečil vsaj minimalno krčenje določenih materialov. Na nalepkah je vse zapisano in teh navodil se je potrebno držati, sicer se oblačilo skrči še bolj (ne bi zdaj o velikih napakah pri pranju in kako mi je uspelo iz moževe volnene mikice - Diorjeva je bila - s šlamparijo ustvariti mikico velikosti, ki ni šla niti na hčerkino malo Barbiko). proizvajalci tkanine primerno obdelajo že pred krojenjem, a pri bombažnih tkaninah in še nekaterih drugih iz naravnih vlaken se vsaj minimalnemu krčenju ni mogoče izogniti. Sicer pa se mogoče oglasi še kdo iz stroke, pa bo vedel povedati veliko več. Mamamia mamamia

puskar1i  

član od: 22.8.2005

sporočila: 70

29. avg 2005 1:27

SLANA VODA-BEDARIJA. LAHKO PROBAŠ PA BOŠ VIDELA, DA NE GRE. ZA KAKŠEN MATERIJAL SE GRE? SONJA

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

29. avg 2005 14:04

Slana voda ne vem, če je ravno ustrezna za čiščenje. Perilo oprano s slano vodo je tako trdo, da prav grebe in pika. tako vodo imajo na morju, kjer se jim morska meša s pitno in kar tako spuščajo po vodovodu. In sem sprobala. :) Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti