23. avg 2005 9:35
Tule je en moj recept. Še čaka na objavo, tako da ti ga kar napišem:
Testo:
250 gr puste, nepasirane skute
4 žlice sladkorja
2 jajci
100 gr masla
ščep soli
370 gr moke
pecilni prašek
Nadev:
1 kg zelo mehkih in zrelih breskev
2 žlici sladkorja
1 jajce
1 navaden manj masten jogurt (1,3 mm)
1 žlica limoninega soka
1 vanilijev sladkor
1 žlica gustina
70 gr jedilne čokolade, drobno nasekljane
Predpriprava: Breskve operite in razrežite na krhlje. Lahko jih prej olupite, nič pa ni narobe, če pustite kožico gor. Breskove krhlje sladkajte. Peč prižgite na 200 stopinj C.
Testo: Vmešajte skuto z jajcem, sladkorjem, soljo in zmehčanim maslom, dokler ne dobite gladke mase. Moko zmešajte s pecilnim praškom, nato jo vsujte na skutino maso in z mešalnikom zgnetite, dokler ne dobite elastičnega in prožnega testa.
Priprava: Ovalni pekač oblecite s peki papirjem. Vsujte testo in ga s pomočjo prstov ali žlice raztegnite po dnu pekača. Ob robovih ga nekoliko dvignite.
S krhlji breskev začnite oblagati testo, vsak krhelj pa poskušajte s prsti zatlačiti v testo, ne le položiti nad testo. Začnite ob robu in najprej s krhlji naredite rob ob obodu, nato nadaljujte proti sredini. Če vam ostane kaj breskev, jih kar nalagajte nad prvo plast.
Posebej stepite jajce in jogurt, dodajte vanilijev sladkor in limonin sok, mešajte. Kot zadnjo dodajte še žlico gustina in dobro vmešajte. Z mešanico prelijte breskve, čez (predvsem po sredini kolača) pa posujte še nasekljano jedilno čokolado.
Položite v vročo peč in pecite približno 40 do 45 minut oz. dokler testo ob robovih ne postane zlatorjavo.
Pa pred enimi 10 dnevi je bil objavljen še moj recept za breskovo pito s kremo. Drugače pa jaz breskve dajem tudi v štrudelj (same ali pa s skuto), delam razne sadne biskvite, dobro pašejo pa tudi v jogurtovo pecivo.
tjas