Invazija moljev

bessybori  

član od: 28.5.2004

sporočila: 118

24. avg 2005 13:44

Pozdravljeni! Taja, mene pa nekaj zanima. A si mogoče doma kje na podeželju? A imate morda na podstrešju kakšno hrano za živali. Mi imamo na "dilah" pšenico in ječmen, in nam je pred štirinajstimi dnevi začelo mrgoleti moljev po kuhinji. Prileteli so iz podstrešja skozi okno, in čez ladijski pod. Ti moljčki so drobni in takšni, kot da bi bili zlate barve. To so molji, ki naj bi bili prehrambeni. Tekstilni molji pa so malenkost večji, in so kombinirane barve zlate in temno rjave lise. Mi smo se naših rešili tako, da smo morali kupiti v kmetijski zadrugi pripravek oz. škropivo proti moljem in potem vse poškropiti. Potem je bilo par dni vredu, sedaj pa smo morali še enkrat poškropiti, ker so se ponovno razvili iz jajčec, ki očitno niso občutljiva na škropivo. To škropivo verjetno ni tako škodljivo zdravju, saj lahko po nekaj dneh uživaš škropljeno hrano, vendar pa je res, da ni naravno. Bajči!

Lunika  

član od: 30.8.2004

sporočila: 254

24. avg 2005 14:03

Kolikor jaz vem, to lepilo privablja samo samce, ker past vsebuje feromone. Meni je še vedno ni treba kupovati, ker vso hrano spravljam v neprodušne posode in ji ne morejo blizu. Plastične vrečke ne pomagajo, zgrizejo si luknjice. Kartonske in paprinate embalaže pa kar kličejo po njih (meni so napadli še neodprt sladkor v kockah). To s kostanji pa nisem vedela, hvala za nasvet! :) Lp, Tina

taja  

član od: 16.4.2002

sporočila: 83

25. avg 2005 8:25

oj živim praktično v centru LJ, v hiši.. je pa res,da imam veliko žitaric pa moke po omarah...prav veliko ne upam špricati in škropiti ker je le hrana v kuhinji... hvala za nasvet s kostanjem bom poskusila letos. Tina, tista lepilna hiška pa je verjetno res vaba za samce, samo meni tega v DM niso povedali...tudi jaz imam skoraj vse v neprodušnih posodah pa so nekako prišli notri...ali pa so bile ličinke že v original embalaži pa sem jih potem samo preselila... no ja upam,da se jih bom tako ali drugače znebila. hvala za nasvete in LP Taja taja

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

29. avg 2005 15:23

Meni so pred leti svetovali, da naj vso hrano (kosmiče, moko, fižol v zrnju, orehe, lešnike) ki je potenicalna nosilka te leteče zalege dam takoj ko jo prinesem domov iz trgovine za en dan v zmrzovalnik. Tej "suhi" hrani zmrzovanje in odmrzovanje ne škodi, morebitne nosilce veselega ploskanja po kuhinji pa uspešno uniči. No vsaj v preostalo hrano si jih ne boste nanesli na ta način. Ker tisti ki se izležejo v plastičnih posodah so po navadi prinešeni iz trgovin. Seveda prav redno tega ne delam, edino pri fižolu, ki sem ga že n-krat vrgla stran sem vztrajna. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

29. avg 2005 20:12

Tudi sama sem se neuspešno spopadala z letečimi hudiči, dokler nisem odkrila žarišča - sadni čaj (v razsutem stanju); kamilico (v filter vrečkah od Droge) pa so mi dobesedno zmleli v prah. Zdaj imam že nekaj dni mir.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti