Imam možnost dobiti pinjole, vendar v lupini. Ali kdo ve, kako se tre pinjole(mogoče kdo s Primorske)?
Dolores
Imam možnost dobiti pinjole, vendar v lupini. Ali kdo ve, kako se tre pinjole(mogoče kdo s Primorske)?
Dolores
16. avg 2005 7:57
Z veliko macolo in še več potrpljenja. Če boste pridno delala cel popoldan, bo pinjol mogoče za jogurtov lonček. Pozdrav! Zdenka
16. avg 2005 12:12
kako pa to sploh zgleda - pinjola? sliši se zaminivo... Drejček
16. avg 2005 13:35
To so jedrca storžev drevesa pinije (http://www.trebnik.com/novicke/prehrana_03_06.php). Meni najbolj znana uporaba teh jedrc je v omaki za pašto pesto alla genovese (http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?id=3927). tjas
16. avg 2005 15:08
Samo en medklic... Tjaš, sem se obesila na izraz pašta... A vi tako pojmujete vse testenine ali samo makarone, metuljčke, svedrčke...? mandarinca
16. avg 2005 15:16
Jaz okoli božičnih praanikov iščem pinjole ko blesava po trgovinah, ker se uporabljajo tudi v pecivih, sicer p ajih je zaslediti v italijanski kuhinji. Kot dodatek testeninskim omakam so res pika na i glede okusa. mamamia
16. avg 2005 15:27
Mamamia, imam kar nekaj receptov s pinjolami, pa nobenega recepta za pecivo s pinjolami. Sliši se slastno. V kakšnih pecivih se uporabljajo? lp, burbonka
16. avg 2005 15:47
Pašta je vse. Potem pa preciziraš - špageti, " taliatele "........... Lumpica
16. avg 2005 16:03
Moja nona da včasih pinjole v potico. Lp, I.
16. avg 2005 18:45
Burbonka, v kakšnih ljubkih piškotih (grobo zmlete) in pa za okraševanje piškotov. Ko pridem domov iz zdravilišča, ti lahko kaj pošljem. Pozdrav, Mamamia (pa takos e morava še slišat, ne?) mamamia
16. avg 2005 18:53
Mandarinca, pašta je naš (primorski) izraz, pobran iz italijanščine, ki bi po pravilno slovensko pomenil testenine. Po domače povedano, katerakoli oblika, samo da je iz testa za testenine. Torej vse, od špagetov, rezancev, svedrov, mašnic, školjkic, kolutičev, limonc, peresnikov, tulcev, uheljčkov in bolj zakompliciranih oblik, katerih imena se niti ne prevajajo v slovenščino.... = vse je PAŠTA! Pa ne zamerit, če uporabljam kako narečno besedo. So nekatere (na primer pašta, mineštra al pa kažin, etc.), ki jih ne bom nehala uporabljat tudi takrat, ko bom imela za sabo že desetletja življenja stran od moje Primorske (in bom še vedno trdila, da se bom enkrat pa sigurno vrnila nazaj domov). Lp, tjasKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Polpetki iz melancan
Polžki s krompirjem, ohrovtom in sirom