Bliža se čas kisanja zelja i
Nekje sem slišal, da kisajo tudi papriko napolnjeno z zeljem, vendar je to vse kar vem.
Hvaleže
lep pozdrav
miki
Bliža se čas kisanja zelja i
Nekje sem slišal, da kisajo tudi papriko napolnjeno z zeljem, vendar je to vse kar vem.
Hvaleže
lep pozdrav
miki
neznan uporabnik
4. sep 2001 15:50
Pri nas smo zeljnate glave kisali skupaj z zeljem. Enostavno smo jih vložili med naribano zelje. Vzeli smo take bolj mehke, da so se potem lažje odvijale. Uporabljali smo jih za sarme. V naši kleti je temperatura pozimi md 13 in 15 stopinj in se zelje normalno skisa v približno treh tednih. Pri nekoliko višji temperaturi je kisanje verjetno hitrejše. Paprika polnena z zeljem: poznam naslednji recept: kolegica v večje vedro s pokrovom, ki tesni (denimo od barve ali podobno) zloži razno zelenjavo: kumarice, na rezine narezano korenje, cvetačo, šalodke in papriko, ki jo prej nadeva z naribanim zeljem. Vse to prelije z veliko količino kisa za vlaganje (mešanice ne poznam), vedro tesno zapre in pusti da se v 3 - 4 tednih vse lepo skisa.Verjetno gredo zraven še kakšne začimbe vendar ne vem natančno, ker tega sam še nisem delal. To zadeva se menda imenuje turšija in je primerna za dodatke k mesu, narezkom. Nadomesti kisle kumarice, vloženo papriko. Samo v tem receptu sem srečal papriko z zeljem. Če kdo želi natančen recept se lahko pozanimam. LPneznan uporabnik
5. sep 2001 8:33
Pri prijateljih na Češkem sem videla, da je kisanje zelenjave zelo priljubljeno. Na trgih in trgovinah si lahko kupil posebne glinene večje ali manjše lonce za kisanje - pokrov imajo oblikovan tako, da sede v utor, v katerega se nalije voda. Kisali so raznorazno zelenjavo in to samo z obtežitvijo in slano vodo - nič kisa.neznan uporabnik
31. okt 2007 22:30
A a je mogoče kje na kulinariki opisan postopek kisanja zelja? PilotGirl
5. nov 2007 12:14
Zasledila sem postopek,ki mi je popolnoma nov: kisanje zelja v vreci - in moram priznati, da ne razumem dobro: zelje se nariba, posoli, da v plasticno vreco, nalije vodo , zaveze in pusti, da se skisa...slisi se skoraj neverjetno! Pa bi prosila, da mi kdo razlozi malo natacneje- imam kakih 2o glav zelo lepega varazdinskega zelja, pa bi ga po dolgih letih spet poskusila skisati, ampak sem malo v dvomih, da bo tako,kot sem razumela delovalo... Ali se lahko kisa tudi v navadnih plasticnih posodah, mi smo namrec doma imeli lesene. Hvala za odgovor in lp lucka
5. nov 2007 21:47
Kisanja zelja v vračah ne poznam, sem pa že slišala zanj. Mi ga kisamo v plastični posodi. Naribamo, dodamo sol, cel poper, lovorov list in korenine hrena. To dobro potlačimo, zalijemo z vodo in obtežimo. Potem pa ga je treba mislim, da čistiti kar vsak teden in ko je kislo njam, njam. buča
5. nov 2007 22:07
Buča, če je drobno naribano, sploh ga ni treba zalivat z vodo, dovolj je da se dobro potlači, samo pusti dovolj " vode ".
Drugač, kjerga zanima, vtipkajte v google " turšija " ven pride nekaj receptov ( postopkov ), vključno z enim receptom iz kulinarike od stane r.
ežoj
5. nov 2007 22:53
Hvala Buca in Ezoj, zate pa se mickena prosnja: sem vse razumela, srbohrvascino se kar obvladam,ne vem pa kaj je vinobran,ki je pri receptih za tursijo dostikrat omenjen.Je to kaka zadeva,ki pospesuje proces kisanja ,kako se ji rece v slovenscini in kje se dobi?Hvala! lucka
5. nov 2007 23:09
lucka52, dobi se v kmetijskih trgovinah, pa v lekarnah tudi. Ognjič
6. nov 2007 6:48
Se mi zdi, da vinobran preprečuje gnitje, uporablja se v vinogradništvu, kalijev metabisulfit ( mater, kolk sem pametan, ko vtipkam v google vinobran ). ežojKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Piščančja juha s tortelini
Goveja juha z valjanimi rezanci