9. nov 2009 11:51
Evo, jaz se tudi ta teden spravljam k (prvem!) kisanju zelja. Predvsem zaradi zdravja, zato, da je vedno pri roki, saj se drugače razen za kakšno joto zelo redko spomnim nanj. Prebrala sem vse teme tule gori in mi nekaj stvari ni čisto jasnih in bi lepo prosila za mnenje oz. popravek: kanim napravit takole:
1.Kupiti več 7l plastičnih kantic v Merkurju z pokrovom ali pa doma mojega moškega povprašat ali ima kaj tistih (mislim, da 10l) od barve...
2.Naribati zelje, ga soliti (še vedno ne vem koliko, nekje sem zasledila malo bolj kot za solato) ter pustiti ćez noč, da spusti vodo. Je to ok, ali je bolje tlačiti? Pravzaprav si ne predstavljam kako naj bi to izgledalo v manjših kanticah...
3.napolniti kantice z zeljem in vmes še dodati kakšen lovorjev list, potem pa odvisno ali bo vode, ki se je odcedila z zelja dovolj zaliti z njo (ne do vrha), če ne dodati mlačno prekuhano (in dodatno soljeno?) vodo.
4.čez položiti prekuhano gazo, nekaj lesenih deščic in velik kamen za obtežitev
5.Zapreti, ampak ne neprodušno, verjetno, če zaprem plastičen pokrov bo ok (pa zaradi fermentacije zelja potem kaj ven steče???)
-kako je z spiranjem? Sem brala, če ga vmes pakiraš v preluknjane vrečeke za skrinjo, da potem ni potrebno spirati. Če imaš manjše kantice ni problema, če sod pa je verjetno nujno imeti takega z pipo spodaj-zanima pa me na koliko časa in kolikorat je sploh potrebno spirati? Koliko časa potem tako zelje ostane? Pa še nekaj, torej odlijem vodo in uporabim mlačno prekuhano drugo vodo, ne iste?
-in kje ga hraniti? Moja klet je mrzla kot je hladno zunaj, tako, da verjetno odpade...čeprav sem tukaj brala, da ga nekateri kisajo kar pozimi na balkonu???
-če bi izbrala kopalnico, ki je pač ogrevana, je to pretoplo?
Hvala za vsak nasvet
p.s. moram se še pozanimat, amapk vsi pri nas so navdušeni nad turšijo, ki sem jo vložila v kozace in pasterizirala, sedaj pa me mika tista prava-tudi ne z vinobranom, temveč naravno okisana kot zelje-kakšne izkušnje?
terakota
Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 09.nov 2009 11:54