10. nov 2009 4:49
Sem velika ljubiteljica kislega zelja (sploh zelja v vseh oblikah). Na zalost (ali pa na sreco) ga ne morem kupiti zato ga redno kisam sama v kozarcih. Seveda sem se naucila na kulinariki. Itak. Evo, tako kot je napisala ze rimljanka: Zelje naribam, ga posolim in zmesam. Na kilogram zelja po pravilih dodas 2.5% soli, lahko pa tudi manj. Skisa se tudi brez soli, tako da je jaz dodam precej manj. Uporabi najbolj kvalitetno! Zelje napolnim v kozarce in ga sproti tlacim, tako da ga voda popolnoma prekrije. Na en velik kozarec za vlaganje pride priblizno kilogram zelja. Na koncu na vrhu zagozdim palicice, da obdrzijo zelje ves cas pokrito z vodo. Enostavno kozarce zaprem in jih postavim v posodo, ker bo se odtekla voda. Nikoli ne dodajam vode prej, morda le na koncu, ce je spusti prevec in je zelje na vrhu suho. Vse skupaj pustim kar v kuhinji, kjer je ves cas 20-25 st. in zelje je kislo v 7-10 dneh. No, tudi izgine priblizno tako hitro, vecinoma kar surovo. Bi se pa prilegla kdaj se kaksna slepakura