29. jul 2005 16:24
Stanka, pošiljam obljubljeno:
Kataifi me amigdala
(v prevodu iz nemščine bi se lahko reklo mandljeve rolice z angelovimi laski)
500 g Kataifi ( posebni rezanci, ki se dobijo v trgovinah z grško hrano)
250 stopljenega masla
125 g mletih pistacij
250 g mletih mandljev
625 g sladkorja
1 čajna žlička mletega cimeta
¼ čajne žličke mletih klinčkov
1 žlica likerskega vina
1 beljak
1 čajna žlička limoninega soka
limonina lupina
nekaj klinčkov
cimetova palčka
1 žlica medu
Kataifi pustimo približno dve uri na sobni temperaturi, tako se da lažje obdelati.
Z maslom namažemo pekač dimenzije 20x 30 cm.
Mandlje in pistacije zmešamo s 125 g sladkorja, cimetom, klinčki in likerskim vinom. Beljak rahlo umešamo z vilico, dodamo masi in pregnetemo v testo. Razdelimo na 8 delov in vsak del oblikujemo v 18 cm dolgo rolico.
Nato tesno skupaj razgrnemo 1 pest Kataifi rezancev na površini 25 x 18 cm, da dobimo drugo testo. Premažemo z raztopljenim maslom. V to testo nato zavijemo eno mandljevo rolico.
Nato razgrnemo drugo pest Kataifi rezancev in ponovimo postopek …In nato še z vsemi preostalimi mandljevimi rolicami.
Rolice postavimo tesno skupaj v pomaščen pekač in jih ponovno premažemo s tekočim maslom.
Postavimo v pečico in pečemo pri 170 stopinjah C približno 50 minut.
Medtem pripravimo preliv: raztopimo preostali sladkor v 50 ml vode. Dodamo limonin sok, lupino, cele klinčke, cel cimet in kuhamo 10 minut. Na koncu vmešamo med in odstavimo ter ohladimo.
Rolice vzamemo s pečice in jih vroče prelijemo s hladnim prelivom. (Menda je to zelo pomembno, da se rolice dobro in enakomerno prepojijo s prelivom.)
Vsako rolico ohlajeno narežemo z ostrim nožem na 5 kosov.
Hranimo jih dobro zaprte – ne v hladilniku. Zdržijo 1 teden (hahaha, če zdržijo).
Rolice izgledajo tako, da imajo samo na vrhu nitaste laske, spodaj in ob straneh, pa je Kataifi sprijet v testo. V sredini pa je mandljevo-pistacijin nadev.
Zdaj, ko sem recept prevedla, si ogledala slikco (izgleda božansko), me je tole zelo zamikalo – samo po Kataifi bo potrebno v grško trgovino zaviti kam v tujino?!
Vcibej, kako izgleda pa ta sladica pri najboljšem sosedu?
lp,
burbonka