Praznovanje-abraham

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

tema odprta - 27. jul 2005 9:55 | ogledi: 6.499 | odgovori: 4

Hojla!

Danes bi vas pa malo prosila za pomoč, namreč naslednji konec tedna ati praznuje abrahama in seveda bomo pripravili praznovanje. Povabljenih bo približno 40 ljudi (zaenkrat le ožji sorodniki), in seveda nastane malo problem z idejami, kaj naredit. No, saj nekaj osnovnih stvari že vemo, kako in kaj bo, ampak prosila bi predvsem za ideje za kakšne solate in seveda sladice, kaj bi bilo najbolj primerno za praznovanje abrahama. Verjetno jih ima kar nekaj od vas že izkušnje s takimi praznovanji in bi bila vsem, tudi ostalim zelo hvaležna za pomoč.

Seveda bo tudi torta, oz. kar 2 zelo veliki :) Ja, za hladne solate in sladice (ok, potička že ne sme manjkati) pa nastene kar problem.

Človeku vedno takrta ko je sma postavljen pred tak dogodek, ponavadi malo uplahnejo ideje :)

Lep pozdravček,

Zala

kepi  

član od: 23.7.2005

sporočila: 52

27. jul 2005 10:29

Ko sem lani praznovala abrahama, sem vse skupaj spomočjo mojih otrok naredila na izi. Zunaj ob hiši . Peciva nisem z izjemo 1x pekla, ker je bilo že itak kar nekaj dela in priprav. Sem pa sama naredila kar 3 vrste štrudlja. To se mi je najbolj posrečilo in sem s tem goste tudi najbolj zadovoljila. Višnjev, jabolčni in skutni. Noro je bilo dobro in v trenutku zmanjkalo. Ne moreš verjet. Potica se mi zdi nekam neprimerna za vroče dni. Saj pravim, vsak si naredi po svoje. Pa še veliko več dela je s potico. Drobno pecivo pa sem naročila v eni privat priznani slaščičarni. Neponovljivo. Torte pa sem itak dobila. Škoda, da čas tako hitro teče. Krasen RD je bil. Ob lepem vremenu.Tudi z enako številom gostov. Solate pa se že tudi naredijo lahko naprej hladne, razen seveda zelena. To moraš začinit sproti. Tako lepo je bilo, da sem bila vsa evforična, še posebej, ker mi ni bilo jasno, da je vse to meni namenjeno, ker ne zgledam toliko stara, ne po videzu, ne po energiji. 30 jih imam po moje največ :o)) hehe:o) res, no. kepi

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

27. jul 2005 11:01

DAnes je v večeru recept za eno ful zanimivo svežo solato (Ameriška solata). Ker imajo tako ali tako te strani na internetu in sem javno povedala od kod je, pa da vam bo lažje vam ga kar prepisujem: Ameriška solata za 6-8- jedcev 4-5 svežih marelic 3 žlice limoninega (limetinega) soka olivno olje, sesekljana rdeča čebula, malo čilija v prahu, poper 20 dag narezanega kuhanega ali pečenega mesa - piščanec ali govedina ali šunka rdeča, rumena in zelena paprika po želji svež paradižnik 25 dag koruze iz konzerve 25 dag črnega ali rdečega fižola iz konzerve listi zelene solate za podlago in malo majoneze za okras Sestavine zrežemo na majhne kocke in zmešamo s prellivom iz olja in limone. Položimo na solatne liste in okrasimo z malo majoneze. Ker sem ljubitelj fižola, paprike in koruze bom tole solato sigurno preizkusila, marelice morajo biti pa prav zanimiv dodatek. Še ena zanimiva solata je: Zmešaš na koščke narezano lubenico očiščeno pešk, feta sir in dve žlici pinjol. začiniš samo z malo soli in olivnega olja. Serviraš zelo ohlajeno (lahko v izdolbeni polovici lubenice. Pa še ena: Stročji fižol skuhaš in ohladiš. V skledi zmešaš fižol, nekaj pesti nacefrane rukole, feta sir zdrobiš in dodaš, + pest sončičnih semen. Začiniš po okusu (po moje bi bilo dobro tudi bučno olje). Priznam da sem jedla samo tole lubenično solato in se mi je zdela fantastična, ostale še čakajo na preizkus. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

carmen  

član od: 30.9.2001

sporočila: 306

27. jul 2005 20:24

Mogoce ti lahko pri odlocitvi pomagam. Na mojem zuru so vedno naslednje solate v poletnih dneh: solata iz kumar: naribaj kumare in jih stisni da ni prevec vodeno dodaj jogurt (sama dajem grskega - prodaja Spar) in zacimbe po okusu. Nato postavi v hladilnik, da je ohlajena - super! solata s fizolom in tuno: ponavadi uporabim kar fizol iz konzerve ga operem in v posodi zmesam s tuno in spet dodas zacimbe po okusu. Olivno olje uporabim kar od tune. paradiznik z mozzarelo: oboje narezes in olivno olje ter malo soli in popra. Ali pa narezes paradiznik, papriko, kumare, malo cebule in na vrhu potrosis feto, posolis in popopras in zalijes z olivnim oljem (po domace grska solata) In ce mi je se klasika dodam zeleno solato oz. ce imam doma zelje se zeljevo solato. Samo kaj pomaga izbira ko pa jim najbolj pase prav kumarcna. Sploh zdaj ko sem si prinesla iz Grcije mesanico zacimb za tzatziki in ga dajem v to solato. Seveda brez grskega jogurta pa tudi ne gre - me je Grcija zacarala!

Zorba  

član od: 7.4.2005

sporočila: 8

28. jul 2005 9:02

Pozdravček! Ja, tud moj ata praznuje čez tri tedne abrahama. Točnega seznama sladic še nimam, a zagotovo bo na mizi potratna potica (mmmmm...mamina je najboljša), moje napolitanke, 45 minutno pecivo (tako ga imenujemo, ker se masa meša tako dooolgo), breskvice, slane palčke in ogroooomno sadja(jagode pomočene v čokolado, ananas, koščki lubenic - je super za vmesno osvežitev). Imeli bomo tudi veliko bovlo v lubenici. Od solat pa bo zagotovo solata iz paradižnika, popečenih bučk ter mocarele potresena s praženimi bučnimi semeni (mmmmm...komaj čakam!). Torto bom tudi pekla, a še ne vem kakšno. Sadna bo zagotovo! Javim, ko si bomo še kaj novega izmislili. Lp, Tamči Zorba

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti