Pralni prašek

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

5. apr 2012 7:51

Nobenega vonja po kisu nima, meni se zdi, da je perilo tudi lepše oprano. Za tole zadnje ne bom garantirala, ampak moji  občutki so takšni.

rosie

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1569

5. apr 2012 10:46

limnol je napisal/a:

Uporabljam tekoče detergente in vedno dam kis kar v boben. 1 dl odmerim takole približno na oko in  še vedno je bilo vse v redu. Pomembno je, da je kis v bobnu, ko se voda greje, potem niti ni več tako važno. Lahko seveda dodajaš kis tudi sproti, ampak mislim, da ni potrebno. 
Sonja

Do sedaj sem dodajala kis samo v predalček za mehčalec oziroma namesto mehčalca.

Hm, zanimivo, da se doda kis za pranje. Ali pri zadnjem izpiranju ne dodaš kisa?

rdkapica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

5. apr 2012 12:13

Pri višji temperaturi se izloča več vodnega kamna, zato je kis bolj koristen takrat, ko se voda greje . Nič pa ne škodi, če ga malo dodaš tudi pri izpiranju. 

Sonja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. apr 2012 12:17

Imam privilegij, da sem v stiku s konstruktorju pralnih strojev.

Nižja poraba detergenta pomeni, da se ta težje raztopi in razporedi po pralnem stroju in med perilom. Zato je bolje detregenut dozirati v boben. Kis zmehča vodo za pranje in odstrani apnenec, ki se z leti nabere na parilu in ga dela sivega. Zato ga dolijem v boben.

Če nima časa, pač doziram kot je napisano v dozirno posodo.

Zadeva s pralnimi oreški se je izkazala za neučinkovito in so šli v smeti.

Kis za mehčanje dodaš v dozirno posobo za mehčalec.

Glede obratov pa so me opozorili, da je do 1000 sprejemljivo, za več pa so stroji po konstrukciji prešibki.

Naslednji pralni stroj bo imel 3 programe, ker ostalih ne uporabljam-

Pri nas belo perilo kuhamo tako,da je v predhodnem programu že izprano in nikoli ne uporabljamo predpranja. Nekoč, ko so prali na roke, so perilo najprej oprali, sprali in šele potem dali v lonec kuhat.

F r i n a

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1569

5. apr 2012 13:00

frina je napisal/a:
Nižja poraba detergenta pomeni, da se ta težje raztopi in razporedi po pralnem stroju in med perilom.
F r i n a

Tole je "verjetno" nerodno napisano. Kaj je pravzaprav mišljeno?

rdkapica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

5. apr 2012 14:10

Frina,

če kje najdeš novi pralni stroj s 3 programi in po možnosti še takega, da se da temperaturo nastavljati posebej, se zelo priporočam. Tak je bil moj stari, ki ga še zdaj objokujem, sicer ne prav varčen, ampak če računam povečano količino vode in dodatno izpiranje, da je perilo po pranju v novem vsaj približno čisto, potem sem na istem. 

Sonja

darka56  

član od: 20.2.2012

sporočila: 40

5. apr 2012 14:35

pri meni najdete dash v tekočem stanju za pisano perilo in dash v prahu za belo perilo.Ga ne menjam z drugimi praški. Mi je garancija na opranem perilu.veliko pa uporabljam ,posebno poleti, ko je perilo samo za preprat, prašek, ki ga naredim sama:

marsejsko milo(kupljeno v dm) naribamo. 3 l vode zavremo in vmešamo milo, da se stopi. odstavimo, dodamo veliko žlico sode bikarbon in veliko žlico alkoholnega kisa. po želji (zaradi vonja) 4 kapljice eteričnega olja po izbiri. še toplo vlijemo v pastično posodo.predhodno plastični posodi od tekočega praška odrežemo zgornji del , ker ko se pa prašek ohladi je kot puding in ga je potrebno vnašati v boben z lončkom. tukaj ne rabimo mehčalca.kolegica ima občutljivo kožo in se s tem milom tudi tušira.

darka56

mojcazala  

član od: 6.1.2011

sporočila: 112

5. apr 2012 16:31

drugače uporabljam persil in ariel, ampak sem nekaj dni nazaj kupila(bolj za probo) avo-ki jo takooo zelo promovirajo...in moram povedat da mi sploh ni všeč, sploh mi je ne spere čist že iz dozirne posode...da ne govorim o tem da rata čisto trda kepa, če tega praška ne spraviš takoj ven-kar ga pač ni pobralo v stroj...

mojcazala

borka7  

član od: 23.2.2009

sporočila: 268

5. apr 2012 20:40

Malo off-topic...

Frina, če si v stiku s konstruktorji pralnih strojev, bom izkoritila priložnost, da te prosim, če jim lahko preneseš sledeče: pranje perila ni neka blazna znanost. Večina ljudi uporablja 3 ali 4 programe, poleg tega se rabi gumb za nastavitev temperature in število vrtljajev centrifuge. Za večino ljudi (in za čisto perilo) je to popolnoma dovolj. Nobene potrebe ni, da imajo vsi stroji displaye in cel bataljon gumbov (easy to, eco ono, multi bla-bla...), ki jih nihče ne uporablja. In fino bi bilo, da bi kdo kdaj pomislil, da njihove izdelke uporabljajo tudi starejši (vedno več nas bo), ki se težko naučijo uporabe teh novodbnih brez potrebe kompliciranih čudes. Saj ni treba, da so vsi izdelki takšni - samo možnost izbire naj nam pustijo.

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

6. apr 2012 10:14

Mojcazala, prav zato, da mi ne dela kepe, jaz prašek že leta doziram v boben. Kar z roko ga potresem po perilu in nikoli ne ostane sled praška na njem. Prej sem precej redno, zdaj pa občasno uporabim alkoholni kis kot mehčalec. Imam pa novega Candya, z displayem in več programi. Na začetku sem mislila, da se ne bova razumela, zdaj se pa že. Vsega se naučiš, če se hočeš. Se pa strinjam, da ne rabimo toliko programov. In še to, moj prejšnji je imel tisoč vrtljajev, ta ima pa tisoč štiristo. Tudi to mi je postalo všeč.

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti