29. jan 2006 22:21
Jaz sem si krvno sliko odlično izboljšala s spirulino. Kake štiri sem bila slabokrvna, vendar ravno toliko nad mejo, da še ni bilo panike (hemoglobina okoli 100), prekipelo pa mi je, ko so me dvakrat zapovrstvo zavrnili na transfuzijskem zavodu, kamor so me klicali, če pridem darovati kri, ker imam "pomembno" krvno skupino. Pred leti sem redno darovala kri, potem pa so se očitno moje zaloge železa počasi izpraznile, sploh ker tudi sama skorajda mejim na vegetarijanstvo (od mesa sem občasno jedla le belo meso, ker mesa enostavno nisem marala).
No, potem sem se pa odločila, da poskusim s čim "naravnim". Ker pese itak dovolj pojem, ravno tako suhih marelic in sliv (ki tudi vsebujejo dovolj železa), sem po posvetovanju s kolegico farmacevtko poskusila s spirulino v obliki tablet (dobi se pa tudi v prahu). Verjamete ali ne, v slabem letu sem prišla na celih 132 hemoglobina (ravno tako izmerjeno na transf. zavodu leto, pred dobrimi štiri sem ga imela pa 122 - oboje so mi izmerili ob darovanju krvi).
Uau, moram reči, da skorajda ne morem verjeti, ampak tam bodo pa že vedeli, saj so stručkoti.
Toplo priporočam spirulino.
Naj pa pri tem opozorim še na to, da je železo v rastlinah drugačne oblike kot v mesu in se zato tudi drugače presnavlja in absorbira, zato tudi tisti vegetarijanci, ki so slabokrvni in si želijo pomagati z uživanjem ustreznega sadje in zelenjave, niso vedno uspešni pri tem početju.