Katera je vaša....

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

tema odprta - 16. jun 2005 22:07 | ogledi: 2.520 | odgovori: 16

...najljubša sladica iz jagod? :)

MEni so sicer najboljše kar takšne, naravne, brez vseh dodatkov, toda doma prosijo, naj kaj dobrega naredim - sicer sem danes že experimentirala in sem naredila jagodne kupe (čokoladni biskvit + krema iz smetane, pasirane skute, jogurta in sladkorja + jagode), izgled je bil fantastičen (lahko bi delala tudi v pekaču kot rezine), okus pa božanski.

Dobili smo ogromno jagod (nekaj kg) in zdaj jih bomo dali nekaj v skrinjo, nekaj pojedli kar tako, radi pa bi še kakšno sladico - in me zanima, katere so vaše najljubše, in da priprava ni preveč zamudna? sicer sem gledala že v bazi, a me vseeno zanimajo vaši "okusi" ;)

LP

Zala

Smukvica  

član od: 23.12.2004

sporočila: 20

17. jun 2005 7:58

Tudi jaz imam najraje jagode brez vsega. Zadnjič pa sem naredila kolač iz dvobarvnega biskvitnega testa (kakavovo in navadno), ki sem ga namazala z jagodovo marmelado, na to položila cele jagode (bolj majhne), potresla z lističi mandljev in zalila z želatino. So zelo pohvalalili. Po mojem pa so vseeno najboljše jagode z jagodami. LP Smukvica Smukvica

Janja  

član od: 10.10.2001

sporočila: 244

17. jun 2005 8:39

Jaz pa velikokrat naredim jagodno rolado. Na navaden biskvit naložim jagode in stepeno smetano zmešano z jogurtom. Seveda vse skupaj sladkano, jagode že vnaprej, da se naredi sokec. Lahko pa jagode pretlačiš, sladkaš in dobiš ponarejeno marmelado oz. džem, ker je bolj tekoče. Komot namažeš na palačinke. lp, Janja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

17. jun 2005 11:31

jagode v cokoladi - stopis cokolado in vanje potunkas jagode na tricetrt, das na peki papir in v hladilnik da se cokolada strdi. Njami. LP, R.

tejčica  

član od: 7.2.2005

sporočila: 457

17. jun 2005 12:23

Mi si vsako leto skrinjo napolnimo z zmikasnimi jagodami. Jagode zmiksamo, sladkamo in damo notri še malo limoninega soka. To potem uporabljamo kot preliv za čez sladoled ali pa biskvit, včasih pa pojemo tudi kar same. tejčica

lisicka  

član od: 22.12.2004

sporočila: 658

17. jun 2005 12:50

Če pa zmrznjene jagode sladkaš iz zmiksaš kar s sladko smetano, dobiš odličen sladoled. Še boljšega pa dobiš iz gozdnih jagod. Ali borovnic.... Lep vikend vsem! zvitorepka

_ZALA_  

18. jun 2005 17:39

mmmmm, se mi kar sline cedijo ;) No, tudi danes sem sama spekla eno jagodno pecivo, čisto po mojem navdihu - recept sem torej izumila sama, in povem vam, stavr je fanstastično dobra in preprosta. Bom poslala recept v bazo, če pa je kdo zelo neučakan, ga lahko napišem tudi kar tukaj (bolje večkrat, kot nobenkrat, a ne ?!) :)))) LP, Zala

burbonka  

član od: 15.5.2005

sporočila: 402

18. jun 2005 21:10

Pri nas bodo jutri na jedilniku jagode z vanilijevo kremo - testirali bomo recept, ki je v bazi... Zala, verjetno nisem edina radovedna in neučakana, ki bi jo zanimal tvoj recept ... In še: Dober tek pri hobotnici v solati! (mmm..., to je res dobro) LP, burbonka

_ZALA_  

19. jun 2005 11:10

Hojla! Ravnokar sem pojedla zadnji mini košček tega nebeškega peciva...no, evo podroben recept! Še nekaj: krema je brez želatine, in je najbolje da pecivo pustite čez noč v haldilniku na nizki temperaturi, potem se bo krema res lepo strdila sama od sebe. Če ga želite jesti prej, potem morate uporabiti želatino in pustiti najmanj 4 ure v hladilniku......mislim pa, da se brez želatine bolj dobro in se bolj splača ;) v večih pogledih ;) JAGODNI NEBEŠKI VRT (izgleda res tako) :) 2,5 dcl smetane (živalske; jaz uporabljam tisto svetlo modro od pomurskih mlekarn) 500 g PASIRANE skute (najboljša je tista znamke mercator, ker je res neverjetno kremasta) 250 - 300 g navadnega tekočega jogurta 600 g lepih jagod 200 g sladkorja v prahu 2 jajci ščep soli 1 zvrhana žlica pravega (grenkega!!) kakava 5 žlic vroče vode 3 zvrhane žlice moke 4 žlice mleka 1/4 žličke sode bikarbone za navlažitev biskvita: mleko+cimet(segrejemo okoli 1,5 dcl mleka do vročega in dodamo kakšno 1/3 žličke cimeta) po želji za okras: citronska melisa za pekač okoli 35x22 cm Pečico segrejemo na 180 stopinj. V pekač položimo peki papir. Grenek kakav gladko zmešamo z vročo vodo in prihranimo. Biskvit: Ločimo beljake in rumenjake, nato beljake skupaj s ščepcem sladkorja stepemo v trd sneg, ki mu nato dodamo 5 polnih žlic mletega sladkorja. Stepamo kakšne 3 minute, da masa postane res kompaktna. Nato najprej primešamo 1 rumenjak in miksamo na najnižji stopnji hitrosti, takoj dodamo še drugi rumenjak in še miksamo, toliko da se sneg enakomerno pomeša z rumenjaki. Na to mešanico presejemo moko s sodo, in ročno z metlico narahlo premešamo, nato počasi dodajamo raztopljen kakav in mleko. Maso predevamo v pekač in jo poravnamo. Pečemo 20 minut. Po peki odstranimo papir in položimo biskvit nazaj v pekač in ga ohladimo, nato ga napojimo s segretim mlekom s cimetom. Krema: Skuto in ves preostali sladkor ROČNO pretlačimo z žlico v večji skodelici (če miskamo, skuta zelo razvodeni in postane kot jogurt) . Zelo trdo stepemo sladko smetano v ozki in ohlajenii posodi, in ji nato dodamo pretlačeno sladko skuto in jogurt in dobro razmešamo z metlico. 30 srednje velikih jagod prihanimo za okras - operemo jih, nato jim odstanimo peclje in jih prerežemo na polovico. Ostale očiščene jagode zrežemo na četrtine in jih vmešamo v kremo (več kot je jagod, boljše je). Kremo polijemo po ohlajenem biskvitu in jo poravnamo. Na vrhu okrasimo z polovičkami jagod, tako da jih položimo ob krajši stranici pejača po 6 v vrsto, ob dajši stranici pekača pa po 10 v vrsto, tako da so raporejene lepo simetrično v vrstah. Dekoriramo z lističi citronske melise (izgledajo kot jagodni lističi) Iz pekača navedene velikosti sem dobila 10 lepih pravokotnih kosov peciva, vsak je imel na vrhu po 6 jagodnih polovičk (v vrstah po 2x3 jagode). Pecivo s pekačem postavimo v hladilnik na najnižjo možno temperaturo in ga priporočljivo čez noč pustimo v haldilnku - kot ste že opazili, je krema brez želatine, in se prav lepo strdi, le če je pecivo dovolj časa na hladnem (krema je potem res presenetljivo kompaktna!). Pri nas smo to pecivo pekli 2x od četrtka do sobote....včeraj je bila obvezna ponovitev četrtkovih experimentov :) Pa dober tek in uspešno peko! In seveda poročajte o uspehu, če se ga boste lotile.. LP Zala Sporočilo je spremenil(a) _ZALA_ dne 19. jun 2005 11:14:00 Sporočilo je spremenil(a) _ZALA_ dne 19. jun 2005 11:21:21

Tulipa  

član od: 10.3.2004

sporočila: 95

19. jun 2005 15:25

Zala,a si mogoče to pecivo tudi poslikala? tulipa

_ZALA_  

19. jun 2005 19:19

Ne, ga je prej zmanjkalo :) Ga pa bom, ko ga bom spet delala (to pa žal ne vem, kdaj bo spet...ko dobim jagode - oz. če jih dobim)....kupujem jih pa ne, uporabljam namreč samo domače. Če bi poslikala to zadevo, bi se slika že nahajala v albumu :) No, se še pa bo! LP Zala Sporočilo je spremenil(a) _ZALA_ dne 19. jun 2005 19:20:55

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti