Shranjevanje jagod

burbonka  

član od: 15.5.2005

sporočila: 402

12. jun 2005 9:33

Joj, koliko dobrih idej. Megi, Juhica 101, hvala! Juhica 101, se priporočam za recept za slivov žele z orehi ! Rimljanka, recept pošljem zvečer in poročam ... Lp, burbonka

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

12. jun 2005 14:52

Čisto enostavno. Orehe zreži na majhne koščke in jih vmešaj v malo ohlajen žele (v nasprotnem primeru ti bodo splavali na vrh).Žele ali slivovo marmelado pa narediš po svojem najljubšem receptu, če ga nimaš, ti ga napišem. Jaz jih navadno malo pokuham v želeju (se mi zdi bolj zanesljivo) in potem pustim, da se malo ohladi, še enkrat premešam in napolnim kozarce. Potem pa v pečico in na 90C 20 min. Pokrijem z odejo in pustim, da se počasi ohladi. juhica

burbonka  

12. jun 2005 18:01

Juhica 101, hvala! Tole mora biti dobro ... Rimljanka, to je recept ta jagodni žele z zelenim poprom (na sliki izgleda čudovito) : Sestavine: 2 kg jagod 1/4 l vode 2 limoni želirni sladkor v razmerju 3:2 2 žlici vloženega zelenega popra Jagode zmečkamo in kuhamo 5 minut ter jih precedimo skozi cedilo ali gazo. Nato jagodnemu soku primešamo limonin sok in po navodilih, ki so na vrečki želirnega sladkorja, dodamo želirni sladkor. Zavremo, kuhamo 1 minuto, dodamo poper. Nalijemo v kozarce, zapremo, pokrijemo .... Lahko pa skuhamo jagodno marmelado po kakšnem drugem receptu in na koncu dodamo poper. Recept je iz nemške literature, zato ne vem, ali je mogoče v Sloveniji kupiti vložen zeleni poper - jaz ga še nisem nikjer zasledila?! Jagodna marmelada, ki sem jo skuhala danes ... je lepe rdeče barve, aromatična (po gozdnih jagodah, ki sem jih nekaj dodala) - takšna kot mora biti. Del jagod je v zamrzovalniku in čaka na ribez ... Lepo nedeljo oziroma ponedeljek želim! burbonka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

12. jun 2005 18:10

Burbonka, vloženega zelenega popra imaš kolikor hočeš, v vseh večjih marketih, psloh pa v Sparu in mercatorju. Tam na policah z vloženo zelenjavo ga videvam (in seveda kupujem). Mimogrede, ko smo že pri jagodah, pa sezona je, predlagam nekaj pogumnega (jaz sem to poizkusila najprej v restavraciji, potem pa sem naredila doma in je uspelo): jagode s šparglji, balzamičnim kisom in sladoledom. Sliši se nenavadno, učinek pa je božanski. Jagodam samo odstranimo peclje in če so zelo velike, jih prerežmo na pol, sicer pustimo cele. Šparglje (naj bodo zeleni, ne beli) samo blanširamo in narežemo na kakkšna dva cm dolge kose ter na maslu samo malo opražimo. Na krožnik lepo razmestimo jagode in vmes koščke šparglje, pokapljamo z balzamičnim kisom, na vrh damo kroglico vanilijevega sladoleda in tudi tega pokapamo z nekaj kapljicami balsamica. Mljac. Mamamia mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17818

12. jun 2005 18:16

Burbonka, hvala za recept. Glede popra me je prehitela že mamamia. Veseli me, da je marmelada uspela. Če se bo to mrzlo vreme nadaljevalo, bo ribez dozorel avgusta. Prejšnji vikend pri nas še sploh ni kazal nobenih znakov, da bo začel zoreti. No, bo že. So pa, vsaj okoli Ljubljane borovnice menda letos precej pomrznile. Morda pri vas ni tako (itak ne vem,od kod ste). No, za eno marmelado jih že bo. Tudi vam lep ponedeljek! rimljanka

burbonka  

13. jun 2005 9:05

Mamamia, sliši se res nenavadno, bo pa zagotovo čimprej pristalo na krožniku!!!!! Hvala Rimljanka, pri nas je ribez že svetlo roza, kakšna jagoda tudi že rdeča. (Živim na Štajerskem. ) Borovnic že dolgo nisem sama nabirala - nazadnje pred mnogimi leti na Pohorju. Ko sem nekaj let živela v Ljubljani, me je z njimi pridno zalagala sodelavka iz Kamnika, s katero sva se velikokrat dogovorili, da jih bova šli nabirat skupaj, vendar ... žal kamniških borovnic nisem videla v naravi... Imam v načrtu, da jih bom letos nabirala na Pohorju. Kolikor jih bo, jih pač bo. Lp, burbonka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti