30. maj 2005 20:22
Bezgovi cvetovi radi porjavijo, če se sušijo predolgo. Moje izkušnje so take: cvetove porežem s pecljev in jih dam v kartonsko škatlo, v tanki plasti.(tako preprečim, da bi voda, ki jo cvetni peclji, ki so kar debeli in sočni, vsebujejo veliko, ob sušenju prehajala v cvetove in bi se s tem sušenje podaljšalo, rjavenje pa pojavilo). Pokrijem s papirjem in postavim na sonce (včasih neposredno, običajno pa na polico pod strešno okno). Zelo hitro je suho, ohrani aromo in zagotovo toliko sestavin kot v primeru, da je sušenje počasno. Morda še to: dobro je, da so socvetja čimbolj sveža, z ravnokar odprtimi cvetovi (kar spoznamo po tem, da imajo obilo cvetnega prahu in močan vonj). Socvetja, s katerih se cvetni lističi že osipajo, praviloma tudi pri mojem načinu sušenja porjavijo. Ste že poskusili napitek iz poprove mete in bezga (približno pol-pol)? Priporočam. Tudi ohlajeno, z malo limone, da ne bi pri 31 v stanovanju ponujala vročih napitkov. Po enakem postopku sušim večino zelišč in rastlin za čaje oz. zeliščne napitke. Rastline so hitro suhe. Potem jih skladiščim v steklenih kozarcih, s privitim pokrovom, seveda pa v temi, da se ohranijo barve. Lipo, ki je je več, pa običajno kar v kartonskih škatlah. Zanesljivo je rekorderka v hitrem sušenju citronka (Lippia citridiodora), katere listi so suhi v enem dnevu. Letos sem tako že posušila socvetja lapuha, ki so ostala sončno rumene barve. Bezeg pride na vrsto prihodnji teden. In danes sem na Robbovi v Ljubljani videla prve odprte cvetove lipe. rimljanka