Kuhinja - ikea

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

21. okt 2005 16:13

No, ja galyka, baje da je Ikea eden tistih velikih multinacionalnih gigantov, ki v Aziji odpirajo nekakšne ekonomske cone, kjer ljudje nimajo pravic in za "en črn in en bel" delajo 12 in več ur na dan, brez prostih dni ali kakih drugih pravic. Poceni delovna sila, ki se zaradi revščine pusti izkoriščati in šiva, lima, sestavlja, prede, tke in kdo ve, kaj še vse. Med temi multinacionalkami naj bi bil na primer Nike.... To je tale zgodba o izkoriščanju otrok oz. kar celih družin, vasi in pokrajin... ampak o tem se pač ne piše veliko, ker... kdo ve. Moč kapitala verjetno... in baje je med temi izkoriščevalskimi podjetji tudi Ikea... to je to. tjas Sporočilo je spremenil(a) tjas dne 21. okt 2005 16:14:40

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

21. okt 2005 16:32

Kar ne veš, ne boli. Če pogledamo nalepke oblačil, ne samo Nike ampak tudi vseh ostalih, lahko na njih vidimo kje so bila izdelana... Večinoma so to azijske države. Lahko da so jih naredili otroci, ampak tudi mi jih še vedno kupujemo. Smo zato hinavci? Mogoče. Vem da je Ikea včasih imela dosti svoje proizvodnje v Evropi, tudi marsikateri slovenski obrtnik je delal za njih (pohištvo, spomnim se stojal za vinske steklenice, ipd.), vendar jih je res v zadnjih letih cena naše delovne sile pregnala v Azijo. Obnašajo se tržno, ni pa nujno da izkoriščajo otroke, mogoče kvečjemu pripravljenost tamkajšnjih ljudi, da delajo za veliko manj kot mi. Še nekaj bi dodala, rajši bi kupovala slovensko ampak nimam te možnosti, ker nimam dovolj visokih dohodkov. Nažalost... lp, Marija Sporočilo je spremenil(a) galyka dne 21. okt 2005 16:34:38

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

21. okt 2005 18:53

Na Švedskem (lastniki Ikee so Švedi) vsake toliko spravijo iz naftalina zgodbico o Ikei. Da je resnično tako, kot je napisala tjas. Da so najslabši med slabimi. Nadvse izkoriščevalski. Od slovenskih proizvajalcev je nazadnje izstopil Razgoršek s fotelji. Da ni mogel več tako poceni delati. Sicer pa na primer tudi naši trgovci tako uničujejo pridelovalce in proizvajalce. Potrošnik je na prvo žogo navdušen nad nizkimi cenami, na dolgi rok pa je to katastrofa. Manj delovnih mest, več ljudi brezposelnih, manj plačanih davkov. Pa smo tam. Mimika

tjas  

21. okt 2005 21:46

Hja, dve plati medalje sta vedno. Tudi za sosedovimi najnižjimi cenami - recimo za šunke, salame,... - stoji par slovenskih mesnopredelovalnih podjetij, ki komaj še životarijo. Tudi za vsako cesto, ki jo zgradi kako slovensko gradbeno podjetje, je kak revež s.p. z bagrom, ki mu ne plačajo niti za nafto, ki jo porabi med kopanjem zemlje za tisto cesto... Včasih je pač dobro (za lastno dobro) malo preslišat kako zgodbo tjas

Bamby  

član od: 14.10.2005

sporočila: 3

22. okt 2005 9:55

Ja, hvala za informacijo. Bom našla koga, ki govori angleško . Vidim, da vas je že veliko kupovalo v Ikei. Pa se res tako splača? Mislim, so kuhinje res tako kvalitetne in poceni? Nekateri jo imate že nekaj let, se je že pokazala kakšna pomanjkljivost? Jaz osebno nobenega ne poznam, ki bi imel Ikeo, zato me je malce strah, da ne bi kupila kvalitete... pozdravček Bamby

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

24. okt 2005 15:13

hehe, zato pa v Lesnini dobiš prav tako lepe zadeve, ki niti niso ne vem kako drage, jamčim pa, da so boljše kakovosti - mami je nora na Ikejo in ji vse prej razpade kot moja Lesnina:) Veri

ines  

član od: 30.11.2004

sporočila: 91

24. okt 2005 17:06

Se strinjam s Tjas: vsi kupci smo tisti, ki bi radi lepo in poceni in zato proizvajalci zaradi maksimizacije dobicka letijo na Vzhod. Kvaliteta je, taka kot je - od pisalne mize za 49 EUR pac ne mores pricakovati, da jo bos prepustil svojim otrokom, po mojem. Isto verjetno velja za kuhinjo, ceprav je par Ikeinih kuhinj prav lepih. Ce pa hocete lepo in kvalitetno slovensko kuhinjo pa jo kupite od slovenskega proizvajalca kot je Lipa. Kolikor vem zaenkrat še imajo proizvodnjo v Sloveniji, pa tudi kvaliteta je preiskuseno dobra. ines

Ebonlass  

član od: 25.8.2002

sporočila: 242

24. okt 2005 19:42

Jaz Ikee ne poznam, imam pa kuhinjo od Svea ... selila sem jo 3x in je še zmeraj kot nova. Marjeta Žniderčič

Bamby  

član od: 14.10.2005

sporočila: 3

24. okt 2005 19:43

Verjetno imate prav. Rada bi kvalitetno kuhinjo, ker jo imam namen imeti več let in si tudi želim, da bi bila "cela" , dokler se je ne naveličam. Verjetno je boljše, če sploh ne grem v Ikeo, ker bi me izgled lahko premamil . Bom rajši podpirala slovenske proizvode. Bamby

tjas  

24. okt 2005 20:02

Bamby, preden se odločiš za kuhinjo le preglej vse. Ponudbo v Sloveniji, pa tudi Ikeine, nasproti Ikee v Grazu je tudi en center kuhinj. Slovenske so sicer kvalitetne, ampak nisem še slišala niti za enega, ki ne bi imel težav vsaj z dobavo ali monterji (jaz sem se in se še matram s slednjimi). Mogoče razmisli tudi o mizarju, v zadnjem času mi jih je kar nekaj reklo, da je bila mizarjeva ponudba ugodnejša pa še bolj prilagodljiva... Izgled je lahko lep pri vseh, ampak to ni vse, najbolj bodi pozorna na podrobnosti pri kuhinjah, tiste naredijo razliko (zaključki, panti, vodila, materiali,...). Srečno pri izbiri in dobre jeklene živce ti želim. Ob mojstrih, obrtnikih, monterjih, dostavljalcih itd itd jih boš še potrebovala tjas

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti