19. maj 2005 9:15
Zelo zanimiva tema. Opazila sem, da mladi kaj preveč ne pijejo kave (sedaj je moderen kapučin), marsikdo jo še skuhat ne zna. Moja hči jo ne pije, tudi skuhat jo ne zna, saj po mojem okusu ne.
Jaz sem iz "stare garde", ko smo nekoč v pisarni vsak dan kuhali kavo (velikokrat tudi za 10 - 12 oseb) in se mi zdi, da sem ta "zanat dobro spekla". Za mene je kava - turška, druge je ni.
Đezva mora biti bakrena ali navaden emajl. Doma imam đezvo za eno kavo, dve kavi in za štiri kave.
Kavo kuham tako - opisala bom za dve osebi: V đezvo dam slabe dve žlički sladkorja in tri žlice kave (kava mora biti zelo drobno mleta). V drugi posodici zavrem vodo (ne tako, da kar kipi). Đezvo s kavo in sladkorjem dam na ogenj in par sekund držim in mešam, potem prelijem z vodo. Premešam in đezvo vrnem na ogenj, da se malo dvigne (ne sme se obrniti ali zakipeti). Z žličko dam v vsako skodelico malo zgornje smetane iz kave in potem nalijem kavo v skodelici. Po vrhu mora biti smetana od kave.
Uf, kako sem zakomplicirala, dvakrat prej bi jo skuhala, kot sem opisala. Jaz še na dopust na morje nosim s seboj đezvo, žličko in moje šalčke. Za mene kava ne sme biti presladka niti premalo sladka, ne sme biti preslaba niti premočna.
Ampak, od kar ne kadim, tudi kava mi ne pomeni tisto, kar mi je prej!
Pozdrav!