Vina

matpre  

član od: 10.5.2005

sporočila: 7

tema odprta - 11. maj 2005 20:23 | ogledi: 2.296 | odgovori: 4

Ali je res, da od suhega vina drug dan nimaš mačka? Ga še nisem poskusil v taki meri, ponavadi pijem polsuhega. Kasneje je pa že vsak moker in tekoč.

matpre

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

12. maj 2005 14:02

Če spiješ preveč vina, imaš mačka lahko tudi od suhega, verjemi. Mačka nimaš samo v primeru, da ga piješ po pameti, ki pa nas vse včasih zapusti. Galvobol z "dodatki" oziroma maček je po mojem bolj odvisen od kakovosti vina, ki ga pijemo, žveplanja in podobnih reči.Lahko pa povem da ga za hitro zdavljenje mačka ni boljšega od kozarca piva na prazen želodec. Naj se sliši še tako čudno, če sem bila "mačkasta", mi je tašča zmeraj prinesla pivo (ona je iz Svainjske doline, pa ve, kako se stvari streže). Če se mi je še tako upiralo in šlo težko po grlu dol, sem bila čez deset minut povsem fit. In je že teknil kak kozarec vina, če je že bilo potrebno. Upam, da se bo oglasil kdo od večjih poznvalcev vin in rekel kakšno na to temo (gospod Blenkuš, pogrešam vas!) Mamamia mamamia

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

12. maj 2005 15:22

Vina vsebujejo veliko število substanc. Več jih je odgovornih za občutek mačka. Med njimi je mogoče najbolj odgovoren alkohol, iz katerega v organizmu nastane acetaldehid. In prav od acetaldehida nas največ boli glava in smo po zaužitju določene količine alkohola mačkasti. Torej je bolj kot količina sladkorja (suho, polsuho, sladko vino) pomembna količina alkohola in ostalih sestavin vina in vseh drugih alkoholnih pijač. Miroslav Vulovic

hetero  

član od: 3.10.2001

sporočila: 273

13. maj 2005 7:47

Zadeva je dokaj preprosta.Vina v katerih je več nepovretega sladkorja vsebujejo ponavadi tudi več žvepla, ki varuje vino, da ne pride do SEKUNDARNEGA alkoholnega vrenja. Sicer je predpis-zakon ki določa, koliko žvepla je lahko največ v vinu, toda v suhih vinih ga je zagotovo manj. Od žvepla pa boli glava, če smo vina popili veliko. HERMAN

kresimir  

član od: 25.1.2002

sporočila: 180

16. maj 2005 22:59

Ne vem, ne vem... krešimir

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti