10. maj 2005 11:53
tudi jaz nimam ravno pojam, ampak da vsaj pokažem dobro voljo:
parmezan: trd sir, dolgo zorjen, močnega okusa, bolj masten, se težko reže in lahko drobi, navadno se ga riba (na drobne luknjice), uporaben za na testenine, lazanje in pa za v razne nadeve (nadevane bučke, ...), tudi za potrest po kaki solati, se ne stopi tako hitro, zato fajn, če rabiš trden sir, boljši je tisti, ki ga kupiš v kosu, dober nadomestek za pravi parmezan je Zbrinc.
jošt: mehek, srednje dolgo zorjen (ni svež, ni pa še trd), navadno zori v plastiki, v kateri ga prodajajo, precej nemasten, milega okusa, se lepo reže na rezine in se jih da lepo zvijat in z njmi okraševat razne jedi, se hitro in lepo stopi, paše povsod, kamor paše sir, meni je zelo všeč za zgostit kake omakice ali za v zelenjavni vok, na tortilje (nariban na velike luknjice), primeren tudi za gratinirat. Primeren za vse s plitvejšim žepom (študenti, mamice z veliko otroki,...:)
feta: mlad, zelo slan (ne solit jedi, če daš not ta sir!), navadno ga prodajajo v slanici ali pa vakumsko zapakiranega, lahko je čisto mazav, kot kak namaz ali pa v bolj trdnih koščkih, obstaja tudi feta iz kozjega, ovčjega mleka,... V suhi snovi ima sicer več masti kot kak drugi, ampak v samem volumnu pa manj, ker je zelo mald, svež sir, kar pomeni, da ima veliko vsebnost vode, tako da brez skrbi za obline:) Super za polnjenje raznoraznih zadev, nam je najbolj všeč v polnjenih kalamarih (lignjih), sicer lepo zgosti omake, ampak jih zelo zmotni - če vas to ne moti, je zelo dobro (samo res ne solit v tem primeru), trši primerki so primerni tudi za narezke, bolj kremaste pa lahko tudi nabrizgate na kanapejčke (lahko jih še zapečete v pečici)
ementalec: zanj so značilne luknje in kar se mene tiče so deli z veliko luknjami boljši pa pika!:) precej masten in dokaj trd, ampak niti približno ne tako kot parmezan, fajn za marsikaj, za gratinirat, za narezke, sendviče, okraševanje, za na jace na oko, meni so všeč vlivanci zapečeni z ementalcem,...
livada: tudi ta ima luknje, ampak veliko manjše kot ementalec in jih je več. Ima tudi svoj nadomestek najboljšega soseda, ki tudi ni slab. je milega okusa in zelo fajn za v sendviče, lepo pa se tudi stopi in je kot taka primerna za v omake, voke,... najljubši sir mojega najbljubšega fanta:)
mozzarella: zelo mald sir, ki ga prodajajo v vodi (slanici) v različno velikih kroglicah. Dela se ga tako, da se testo dobesedno gnete in oblikuje te kroglice, zelo zanimivo, ni kaj:) Sir je zelo blagega okusa, elastičen, lepo se reže in težko riba, ker je zelo mehek, primeren za povsod, kjer rabiš nevsiljiv sir, da pridejo do izraza še druge sestavine - v raznih lazanjah, tudi na pici, sendvičih, narezkih, nabodalcih s surovo zelenjavo, lahko ga tudi mariniraš,... več glej v temo mozzarella
gorgonzola: mehek masten sir s plemenito plesnijo, močnega okusa, primeren da ga mešate z manj izrazitimi siri (mozarella, gavda, ementaler,...) dobra v okakah in prelivih za testenine, tudi za gratiniranje, če jo mešate še s čim (kak drug sir, smetana, mleko, jajca,...)
Več pa drugič:)
PS: v eni od letošnjih številk Lise Čarovnije okusa, je bilo veliko o sirih... če katero zanima, se jo splača kupit, saj ni tako draga.
Veri