10. maj 2005 17:52
Naj začnem na koncu: pri nas je žar domena mojega svaka, revež pride potem vedno zadnji k mizi. Zato pa mu jaz pridno nosim pijačo. No, zadnje čase sem se opogumila tudi jaz in se malo menjavava.
Tudi mi pečemo ribe na žaru, a pretežno na morju. Še posebej radi imamo arbune, pa polnjene lignje (s pršutom in lovkami ter začimbami, brez sira). Zjutraj torej na tržnico, potem na pijačo, pa domov pripravljat za zvečer. In med peko ribe vedno mažemo z rožmarinovo vejico, namočeno v olivno olje.
Kot prilogo pripravimo rukolo v olivnem olju: rukolo samo blanširam in sesekljam, potem pa jo še mlačno prelijem z marinado iz olivnega olja, vina, balsamičnega kisa, soli, česna in popra. Ohladim in čez noč pustim v hladilniku. Poleg tega pečemo na žaru tudi na kolobarje narezane jajčevce in bučke - oboje premažemo z olivnim oljem in malo potresem z vegeto, potem pa si po želji vsak še preliva z olivnim oljem in česnom. Pa rdeč treviški radič na žaru je tudi fantastična priloga, še bolj kot k ribam k mesnim jedem z žara. In seveda omake, kot si jih naštela.
Razen klasičneih jedi z žara imamo radi tudi biftek na ta način, pa svinjsko ribico, zavito v slanino, ali piščančja jetra v slanini. Vsako meso pa obvezno mariniram, sploh kotlete in ražnjiče ter seveda biftek. Za ražnjiče na koščke narezano svinjino dobro premešam z veliko olja, s oljo, poprom in strtim česnom, zavijem v folijo in pustim če noč. Tako pripravljeni so res sočni. Kotlete prav tako začinim s česnom, soljo in poprom, dodam pa tudi kakšno mešanico že pripravljenih začimb (argenitna steak, hudičeva poprova mešanica in podobno). Potem jih dobro premešam še z oljem in dodam še Grill oil all around (to sem odkrila v Avstriji in je kar v redu za poživitev okusa), ter prav tako pustim čez noč. Še tako pust kotlet po takšnem mariniranju ne more biti suh. MAriniram tudi perutnice, olju, v katerem namakam biftek, pa dodam tudi nekaj sojine omake. Te marinade ne solim, biftek tudi v primeru, ko ga pečemo na žaru, solimo ob koncu priprave. Namesto pljučne uporaljam za žar velikokrat tudi bržolo ali kos iz podplečja (ne vem, kako se mu reče, mesarju vedno pokažem, kaj hočem).
Naslednjič bomo poskusili z zelenjavnimi ražnjici na rožmarinovi vejici, ideja je super. Aja - mi čebuli v kisli smetani dodamo še bučno olje.
Upam, da se bo glede žara opogumil še kdo in nama z d. natrosil idej. Mamamia
mamamia