11. jun 2010 12:26
Vanja, če se ne motim, a nismo skupaj jedle tistega grašpefruita v New Yorku? Pullino's???
Jasna1, za prilogo za žar so odličnio jajčevci s sojino omako. Jajčevce, kar neolupljene, narežeš na kocke in jih popečeš na sezamovem olju (ali pa olivnem, belem, vseeno). Ko so zalto rjavo zapačeni, jih shraniš na toplem. Na maščobi od jajčevcev (če jo vpijejo, dodaš pač v ponev malo nove) prepražiš sesekljan česen, zaliješ s sojino omako in riževim kisom (ali vinom), dodaš rjavi sladkor in ko prevre, vrneš v posodo jajčevce. Premešaš in pustiš, da se ohladi, potem pa potreseš s sesekljanim korinadrom ali peteršiljem.
K žaru gre lepo tudi koruza cs curryjem. Na olivnem olju segreješ koruzo iz kontzerve, soliš in popraš, dodaš malo masla, kakšno žlico vina. Ko to izpari, obilno potreseš s curryjem, premeša in ko je koruza mlačna, vmešaš še kislo smetano.
Ali pa zrežeš čebulo, jo premešaš s soljo, zaliješ z bučnim oljem in dodaš kislo smetano.
Tudi radič popečen na žaru je odlična priloga, pa paprika v več barvah, zrezana na široke trakove. Če zemenjava z žara ostane, jo jaz naslednji dan prelijem z malo kisa in začimbami in je že nekakšna solata. Ali pa hladna priloga.
mamamia
zzak, meni žara ni žal mazati s sadjem. Ananas s čilijem na žaru, pa grenivka s cimetom in še kaj se najde, so čisto ok spremljava. Jaz sem sicer tudi dokajšenj tradicionalist, sploh ko gre za žar in ribe, a kakšna sprememba včasih le dobro dene.
mamamia