10. maj 2005 21:58
Loni, rabarbare ne blanširam. (nobenega sadja nikoli ne). Olupim jo, ker ne uporabljam vedno le zelo mladih stebel, zrastejo pa tudi brez kakega pokrivanja in podobno. Imam rabarbaro, katere listi zrastejo zelo veliki, listne ploskve so večje od pekača za klasično pečico, stebla pa so debela tudi kake 5x5 cm in ustrezno dolga. Povrhnjica stebel je debela in res ne vem, zakaj je ne bi olupila. Rabarbaro uporabljam - ji trgam, pravzaprav pulim - liste vsaj do konca avgusta. Rastline nisem nikoli (kake 8 let jo imam) presadila niti omembe vredno pognojila. Je ogromna. Ker je gospe, ki mi je dala sadiko (zrasla je iz naključno zasejanega semena na njenem vrtu), njena rastlina "prišla preč", sem ji aprila hotela dati del moje rastline. Pa ni bilo nobenega rudarja zraven, da bi jo odkopal. Tako čaka na avgust/september, ko je drugi rok za presajanje. Sem že zmenjena z bratrancem, ki je bil rudar. Se res ne hecam. Kak meter naokoli ne bom sadila nič, da bo izkop sploh možen. Ima pa ta moja rastlina še to dobro lastnost, da ni tako peklensko kisla, kot so lahko nekatere.
Ravno zdajle kuham jabolčno-rabarbarin kompot. Tako se da porabiti tudi jabolka, ki niso več posebej okusna.
Se pa strinjam z Ančko in še enim zapisom zgoraj. Rabarbara sodi v isto družino kot kislice in vsebuje veliko oksalne kisline (pa še kakšne) in res ni treba pretiravati z uporabo. Zaloge v zamrzovalniku se pa preko celega leta že počasi porabijo. Tudi štrudl, kjer jabolkom dodamo rabarbaro, pa skuto in smetano tudi, seveda, ni od muh. Zdaj so jabolka že kašasta in rabarbara jih čudežno naredi okusna (ker prispeva sok in kislino). Ali pa poleti, ko delamo štrudl iz naribanih buč, ki jim je tudi treba dodati kislino. Namesto limone pač stebelca rabarbare.
Uf, dosti nakladanja. Julia, upam, da sem stvari razjasnila. Se mi zdi, da pri vas rabarbaro kupujete in ta bi znala biti siljena, taka pa je seveda z zelo mehko povrhnjico. Tako nekako, kot solata iz rastlinjaka, če jo primerjamo s tako, zraslo pod (ne)milim sončnim in deževnim nebom nekje na nekem vrtu. O primerjavi okusov obeh pa kdaj drugič. Pozdrav.
rimljanka