3. maj 2005 18:57
Svoje izkušnje s spomladanskimi zavitki, ki sem jih pred kratkim delala prvič, z veseljem delim z vami. Naredila sem dve varianti nadeva: en mesni (po nasvetu mamamie - mleto meso, kitajsko zelje, korenček, stekleni rezanci, mlada čebulica, ingver, česen, ribja in sojina omaka, svež koriander ter začimbe...) in zelenjavni (spustila sem meso in dodala več zelenjave in bučke). To sem potem nadevala v riževe liste, ki sem jih namočila v posodo z vodo (enega po enega), ker meni nekako ni ratalo, tako kot so mi priporočili (list testa daš med dve mokri cunji - listi so bili precej trdi in so se lomili). Ko se je list dovolj razmehčal sem ga dala na vlažno kuhinjsko krpo in ga nadevala ter robove "zalepila" z mešanico koruzne moke in vode. Polagala sem jih na krožnik (ne smejo se dotikat, ker se zlepijo), potem pa sem jih ocvrla v vročem olju.
Porabila sem cel zavitek riževih listov, ampak sem jih pol zmrznila. Moram pa rečt, da jih verjetno ne bom več delala doma. Razlogi: preveč dela, zelo mastno, sestavine niso poceni,... Rajši si jih bom vsake toliko privščila v kitajski in doma delala svojo verzijo spomladanskih zavitkov. Kar pomeni, da v navadno (Safet Amza) vlečeno testo razrezano na kvadratke, nadevam različne nadeve, jih oblikujem v prstke, malo pomažem z oljem in dam v pečico. Manj dela, predvsem pa manj masti. Ne vem, ampak pri nas res nismo navajeni jesti tako mastno in zdi se mi, da ti listi popijejo ogromno mačobe, kljub temu, da sem jih pekla v zelo vročem olju. Mogoče sem ga pa vseeno kje polomila? Je pa res, da je bilo vsem doma všeč, pa saj tudi meni se v osnovi se ni zdelo slabo... Samo saj veste, kako je, če skoraj cel dan nekaj packaš, res pričakuješ in si želiš, da bi bilo super!
Aja! Zraven sem pripravila še eno tako sladko pekočo omako, ki sem jo našla na internetu, samo se ne spomnim več prav dobro. Mislim, da je mešanica sojine omake, navadne vode, jedilnega škorba, sladkorja in čilijev. Nekako tako, ja! To je bilo pa res dobro!
Lep pozdrav vsem eksotom!
Sporočilo je spremenil(a) d. dne 03. maj 2005 18:58:17
Sporočilo je spremenil(a) d. dne 03. maj 2005 18:59:36