16. sep 2005 12:00
Med nosečnostjo sem jedla vse, najraje pa sendvič z delikasno slanino in hruškov kompot. S tem se basala do onemoglosti. Jedla sem tudi pršut in druge suhomesnate izdelke, pašteta na črnem kruhu s kislo kumarico in malo majoneze pa je bila poslastica posebne vrste. Tudi kozarec rdčegea vina ob kosilu - ne vsak dan, dva do trikrat na teden pa gotovo - mi je dobro del, sam zdravnik mi je svetoval, naj ga kak kozarček kar spijem. A je res ostalo pri decilitru. Le pitje kave sem omejila, skodelica do dve na dan namesto dotedanjih štirih ali petih, coca cole in podobnega pa nikdar nisem veliko pila. Oboževala sem stepena pečena jajca, v zagrebških rezinah (krema kot pri kremnih rezinah, na vrhu stepena sladka smetana, listnato testo pa prelito s čokolado) pa sem se utapljala. Pa mi ni bilo nikdar nič, otroka pa sta oba bila in sta še zdrava kot dren (stara sta že 20 in 17 let). Navsezadnje je nosečnost stanje in ne bolezen, je pa seveda odvisno, kako na bitjece pod našim srcem reagira organizem posamezne bodoče mamice. Enim škodi nekaj, kar drugim sploh ne in obratno, navsezadnje vsaka od nas sama sčasoma ugotovi, kaj ji prija in kaj ne. Pri tem so pomembne tudi prehranjevalne navade, in med nosečnostjo jih po moje ni preveč dobro radikalno spreminjati. Tako kot bodo zdravniki strastnim kadilkam svetovali, naj tudi med nosečnostjo pokadijo cigareto ali dve, ker je to manj stresno za mater (in posledično za otroka), kot če bi s kajenjen popolnoma prenehala in b ibila zaradi tega nervozna, ker bi telo pač zahtevalo svoje. Je pa res, da nekaterim nosečnicam - prej kadilkam - cigarete sploh ne dišijo več, prvo si prižgejo šele po porodu. Pozdravček, mamamia mamamia