17. apr 2005 22:37
Zvočna izolacija v montažni hiši ni nič manjša kot pri zidani. Pri mojemu fantu doma jo imajo. Kot Primorka - kjer montažne hiše niso ravno pogoste - sem bila vedno prepričana, da je to nekakšna hišica iz papirja, pa so me Gorenjci v zadnjih dveh letih prepričali
.
Najbolj me je navdušilo to, kako preprosto je kaj popravit, spremenit ali dodelat. Lani poleti so obnavljali kuhinjo in me je presenetilo, kako so lahko kar stene mal premikali, ker so to rabili.
Hiša se mi zdi tudi zelo topla; pozimi se veliko bolj hitro segreje kot pa zidana (no, zagotovo, če imaš talno in stropno gretje v hiši, je vsaka na mah topla, ampak mislim na klasično gretje s pečjo in radiatorji).
Bom pa pritegnila Veri glede škripanja. Najbolj mi je bilo zanimivo in novo, kako stopnice škripajo. Drugače mi je pa zelo všeč tudi tale malenkost, kako lahko recimo sliko brez napora obesiš na steno in ne rabiš nobenega hudega vrtanja v beton ali cegle. Zabiješ žebelj in slika je na steni. Meni se je zdelo fascinantno, ko sem od vedno navajena tistega "počaki, da pride tata z vrtalnim strojem, pa ti bomo dali gor sliko".
Ker si omenjala Limbuš, sklepam, da sta gledala Marlesove hiške. Ampak v Sloveniji imaš zdaj že tako veliko ponudnikov hišic, da se vama splača malce bolj okrog pogledat. Midva sva tudi začela gledati za montažno hišo in sva gledala tudi Lumar (
www.lumar.si/index_si.php), Juting (
www.juting.com), Jelovico (
www.jelovica.si). Imaš pa seveda še finske (Franconi) in kanadske lesene hiše (
http://www.amera.si/main.html),...... Pa še jih je. Eni dvoji, ali pa jih je še več, zastopajo neke nemške (mogoče avstrijske) proizvajalce in tejle, če se prav spomnem, ti jo postavijo kar v enem dnevu. Na njihovi spletni strani si lahko ogledaš filemček postavljanja in zadeva resnično stoji v enem dnevu.
Glede cene... heh, če hočeš vse na ključ, potem je bolje da vzameš tisto, ki jo imajo ravno v akciji (Marles jih ima na primer več). Če pa imata kje živet, potem pa si lahko omislita tudi samo tisto osnovno ponudbo, potem pa sama in s pomočjo staršev ali pa prijateljev počasi dokončata. To je recimo varianta, o kateri razmišljava midva s fantom. Spraviš na kupček prvih 10 milijonov, da ti jo postavijo in zaprejo, počakaš eno leto, da prideš vsaj malo k sebi s financami in delaš pač sam naprej kar zmoreš, za ostalo pa poiščeš delavce.
Je pa zagotovo res, da če si jo lahko privoščiš na ključ, potem je to najboljša varianta. Samo še tepih, posteljo, šalčko in pižamco moraš prinesti in si že v novem domu. Pa seveda kar koli bi bilo narobe, hiše imajo tako dolgo garancijo (mislim da 20 ali 30 let), da se - mogoče grdo rečeno - samo proizvajalcu za vrat obesiš in utrujaš, dokler ne pridejo poštimat.
Upam, da se nisem preveč razpričala in da sem kaj pomagala.
Tjas