13. apr 2005 10:58
Tudi pri nas pogosto poje vok. Najraje pripravljam različno zelenjavo in meso z rižem. Riž (ponavadi basmati) skuham, v posebni posodici na olju popražim gorčična semena, dodam še naribano limonino lupinico in malo curryija, še malo popražim in to zlijem čez riž, potem pa še sok ene liomone in to je to. Limonin riž po Jamijevo. Meni je super!
Potem pa se lotim voka. Vedno vse pripravim, zrežem, naribam že vaprej. Vedno uporabim česen in ingver (oboje kar naribam), ki ju popražim na olju skupaj s posušenimi čiliji. Potem dodam meso (prej ga mariniram v sojini omaki, različnih eksotičnih začimbah, limonovem soku, ingverju,... kar pa imam), ponavadi piščančje ali goveje narezano na rezance. Vse skupaj popečem in nič ne umaknem ampak kar dodajam zelenjavo. Veliko čebule (razrezane na kolobarje), en por, korenček (razrezan na trakove), kakšno bučko, včasih tudi kakšen cvetek brokolija ali cvetače in kar je še takega (ni pa primeren recimo malancan-meni nikakor ne paše sem). Če imaš konzervirane bambusove vršičke, vložene kalčke,... na plan z njimi! Mogoče se ti bo zdelo zelenjave veliko, ampak itak malo pade skupaj. To pražim nekaj minut in nenehno mešam, potem pa dodam različne začimbe. Imam mešanico "five spice blend", potem mleto kumino, koriander, kurkumo, curry, pač po svoji izbiri in okusu, samo pazi, da ne boš dodajala začimb, ki jih uporabljaš vsakodneveno (recimo baziliko, timijan, majaron,...) jed ne bo imela pravega okusa. Na koncu še zmešam eno žlico tapiokine moke z vodo (eno šalčko), polijem čez zelenjavo, dodam še žlico sladkorja in limonin sok pa sojino omako (sladko in navadno). Na krožnik dam riž, zraven pa tole zadevo. Nam je super!
Mogoče se sliši zakomplicirano, ampak v resnici ni. Jaz prav uživam ob mešanju in dodajanju začimb. Res pa je, da si jih moraš nabaviti, ampak to bo strošek samo prvič, ker ti potem vse skupaj res dolgo ostane. Nikakor pa ni dovolj samo zelenjava in sojina omaka. Sploh pa, res nikoli ne uporabljaj zamrznjene zelenjave, kot je rekla že mamamia. Meni se sicer ne zdi, da bi bil okus moje kitajsk podoben tistemu iz restavracij, je kvečjemu boljši in bolj zdrav. Naši "kitajci" uporabljajo veliko ojačevalcev okusa in kar dosti olja, kolikor jaz vem.
Ti pa eksperimentiraj in preizkušaj okuse in boš videla, kaj ti najbolj ustreza!
Če pa imaš še kakšno vprašanje se kar oglasi.
LP
===