21. apr 2005 12:29
Jaz praviloma uporabljam kar mleti ingver, včasi pa kupim korenino svežega in naribam tega. Je razlika v okusu, ampak se ne sekiram, tisti v prahu je čisto v redu.
No, prvih korakov kitajske kuhinje sem se tudi jaz učila iz knjige Kuharska umetnost Azije, najbolj dobrodošla je bila tajrat, ko pri nas še ni bilo tako rekoč nikakršnih sestavin, pa smo vedeli, s čem lahko kaj nadoemstimo. ALi pa smo izbirali recepte za jedi, za katwere ni bilo treba nadomestkov. Potem pa smo malo potovali in spoznali kuhinje JV Azije tudi v živo, se navdušili in sproti vpijali, kar smo na teh poteh videli in poskušali delati doma. In je, psloh glede Tajske in Burme, zelo uspevalo tudi doma.
Sladko-kisla omaka za kitajske jedi ima seveda več različic. Včasih dobilo sladko-kisel okus s kombiniranjem marinirianega mesa, za katerega v marinado dodamo tudi sladkor, kisli del pa pirspevamo na koncu, tako da se okusi pomešajo, včasih pa tako, da z omako, ki ji obvezno dodajo rjavi sladkor in ostrigino omako, ki tudi vleče na sladko, posebek pokuhajo in prelijejo jed, ko je gotova.
Ni pa mi znano, da bi Kitajci za sladko kislo omako uporabljali marelično marmelado, ampak človek se uči, dokler je živ, ne?
Sladko kisla omaka za mesno-zelenjavno jed se lahko naredi tudi tako:
Zmešamo žlico rjavega sladkorja, 1,5 dl lilčijevega sirupa, ličije (lahko jih narežemo na manjše kose ali pa jih tudi izpustimi), dve žlici kisa, jedilno žlico sojine omake, sol po okusu in po okusu tudi sojino omako ter žlico jedilnega škorba (ali riževe moke). Dobro razmešamo in zavremo ter prelijemo čez mesno zelenjavno jed (prielga se k svinjini ali perutnini, h govedini malo manj). Po želji lahko dodamo tudi sesekljano mlado čebulo z zelenjem vred.
Pozdrav, Mamamia
mamamia