19. apr 2005 17:04
Evo mene z nekaj eksotike. Veri sem obljubila nekaj receptov, pa za začetek pošiljam zeljno juho s steklenimi rezanci, ker ga pač znam na pamet. Tolikokrat smo namreč to že delali, pa še preprosto je.
Iz kosov piščanca skuhamo juho, v katero razen mesa dodamo samo korenje. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in dodamo juhi sojino in ribjo omako, da je juha slana oziroma pridobi na okusu. Kuhamo še kakšnih deset do petnajst minut, potem juho precedimo. Vmes z vrelo vodo prelijemo steklene rezance (sojine prozorne rezance, dobijo se na policah z eksotično hrano) in pustimo tri minute, da se zmehčajo, potem jih razrežemo na manjše kose in spravimo v pokriti posodi. Na koščke razrežemo tudi kuhano piščančje meso in prav tako shranimo v pokriti posodi, enako naredimo s korenjem.
Drobno narezano belo zelje blanširamo (na osebo računamo zvrhano žlico zelja) in prav tako shranimo v posodi. Pripravimo tudi praženo čebulo (jaz uporabljam kar kupljeno, od Karakterja, lahko pa jo opečemo tudi sami - biti mora hrustljava). V posebne skodelice pripravimo sojino omako, ribjo omako, narezane čilije (ali čili v prahu, če nimamo svežegea) in škampovo pasto, če jo le imamo.
Vsak si potem juho kombinira, kot ima rad: v skodelico (ali krožnik, če nimamo namenskih skodelic za vzhodnjaške juhe) si damo malo mesa, zelja in steklenih rezancev ter korenja, prelijemo z vrelo bistro juho in potresemo s praženo čebulo. Juho si potem vsak še začini z omenjenimi dodatki.
Nam je ta juha izredno teknila na Tajskem, ko smo po treh dneh pohoda po džungli (v pravem monsunskem dežju, brez vode in elektrike v tistih pragozdovih in hišah na kolih, pod katerimi so spali prašiči in kure) znova prišli na plano. V neki obcestni gostilnici (no, iz kolov zbiti uti) so pripravljali to juho. Sasmo pokazali smo, kdo bi kaj imel v skodelici, ženska nam je to prelivala z juho. Pa tudi steklene rezance je pred nami namakala v vrelo vodo, s takim posebnim visokim cedilom (ga seveda imam doma!). Ampak če imaš goste pri mizi, bi to bilo malo nerodno, pa smo sestavljanje juhe malo poenostavili.
Za začetek bo, ne? Pozdrav eksotikom, Mamamia
mamamia