10. maj 2006 9:25
Župca, pozdravljena!
Na nekaj vprašanj ti lahko odgovorim. Najprej klistiranje. Ponavadi je dovolj, da ga opraviš zjutraj, če pa je počutje slabo, imaš glavobol ipd., ga opravi še zvečer. Zanesljivo pomaga. Pripomoček imajo v lekarnah, stane pa cca. 1500 tolarjev. Zraven dobiš potrebna navodila, napotki pa so tudi v obeh omenjenih knjigah. Vliv deluje praktično takoj in čez nekaj minut še enkrat. Sam potrebujem le 10 do 15 minut skupaj s pripravo in pospravljanjem (morda pa je odziv drugega organizma drugačen?!). Kljub temu je klistiranje najbolj nerodna reč pri postu, zato ga kasneje, po 10. ali 15. dnevu ne opravljam več redno vsak dan ampak po potrebi. Poskrbim pa, da se črevo redno prazni (donat, dovolj tekočine ipd.).
Ne obremenjuj se z jedilnikom! Poskrbi le za čimbolj raznoliko "hrano" (različni zeliščni čaji brez sladkorja in z limono, sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi, precejena zelenjavna juha - brez kocke in neslana!) in jo uživaj, ko ti prija. Vmes spij veliko vode. Največja nevarnost je, da zaideš v enoličnost (na primer vsak dan samo pomarančni sok in voda), kdaj "ješ" in koliko, pa ne poslušaj knjig, ampak svoje telo in potrebe. Če te čaka fizični napor, ti priporočam sok iz dveh pomaranč, limone in grenivke. Dal ti bo toliko energije, da boš kar frlela okoli ...
Med postom (in tudi sicer) ne priporočam ničesar, kar je že predelano, le hrano (sokove) v čimbolj naravni obliki. V tem pogledu me kvas moti in ga ne uživam, prav tako ne medu. Eden od ugodnih učinkov posta je tudi, da se znebimo odvečne sluzi, ki se je nabrala v telesu predvsem z uživanjem žitaric in mleka. Zato je po mojem povsem napačno post zaključiti z vnosom lanene sluzi. Zaupaj naravi, ne potrebuješ kakšnih posebnih dodatkov!
Še odgovor na zadnje vprašanje: Tudi sam opravljam post v teh dneh. Držim se načel, ki sem jih zapisal na tem forumu, in gre brez težav oz. vsaj brez takih, ki jih ne bi pričakoval. Prve tri dni je pač najtežje, kljub temu sem prvi dan posta opravil pohod okoli Ljubljane, tretji dan pa rekreativni turnir v odbojki. Priprava s postopnim zmanjševanjem hrane je trajala en teden, danes pa teče peti dan. Nameravam se postiti nekoliko dlje, 30 ali 40 dni, vendar se ne obremenjujem z dolžino posta in se bom postil, dokler bom v tem užival. Trenutno imam energije na pretek. Ker pa je post le zelo osebna zadeva, o poteku svojega posta na tem forumu ne bi več pisal, morda bom na koncu napisal krajše "poročilo", če bo koga zanimalo.
Lep dan vsem!
Boris
booris