Prosim recept za potico po Goljatu. Ne najdem!
Darja Jensterle
Prosim recept za potico po Goljatu. Ne najdem!
Darja Jensterle
22. mar 2005 12:16
Tudi jaz ne najdem, našla sem samo Velikonočno pletenico! Galja
22. mar 2005 18:24
Avtor Andrej Goljat (Potice) Testo iz bele moke za potico I 500 g bele moke (tip 400 ali 500) 4 dag kvasa 6 dag margarine za pečenje 8 dag sladkorja 2 jajci pribl. 2 dl toplega mleka rum vanilijev sladkor ali aroma limonina ali pomarančna lupina sol Priprava testa iz bele moke Moko stresemo v posodo (najboljša je plastična), lahko jo presejemo, dodamo ji sol. Posebej v manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajci, sladkor, rum, vanilijo, limonino ali pomarančno lupino, svežo ali posušeno. Segrejemo mleko, raztopimo maščobo. Moki dodamo toplo mleko, premešamo, dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami; znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo, vse zmešamo v srednje gosto testo, ga zgnetemo le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ne zamešamo pretrdega testa. Količine tekočine (mleka) v receptu se ne da točno določiti, kajti vlažnost moke inv elikost jajc oz. rumenjakov nista vedno enaka. Testo pokrijemo s PVC-folijo in pustimo vzhajati. Vsaka plastična posoda, ki se neprodušno zapre in je dovolj velika, je primerna za vzhajanje, kajti vsa toplota in vlaga ostajata v posodi - to pa so idealni pogoji. testo vzhajamo vedno na sobnit emperaturi, nikoli ga ne postavljamo na radiatorje ali peči. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji; enkrat ga premesimo. Loni Makaroni
22. mar 2005 19:09
Ali lahko to testo naredim v kruhomatu?
22. mar 2005 20:02
loni, hvala za recept, pinka, jaz bom delala testo v kruhomatu, po načinu: najprej tekoče sestavine, nazadnje moka in na vrhu nadrobljen kvas! Mora uspeti! Galja
22. mar 2005 22:29
Jaz sem jo delala ta teden 2x v kruhomatu. Testo je tako, za vikat. Ne bo vama zal. Tudi njegovi nadevi so izvrstni. delala sem kokosovo in leanikovo. Potem pa sem morala drzati strazo da ni v petih minutah izginila. lp Vesna Vesna Milek Recko
23. mar 2005 8:43
Reca, bi te lahko prosila za kratko pojasnilo o lešnikovem nadevu? Verjetno je postopek precej podoben orehovemu, pa vseeno. Hvala vnaprej. KatkaD
23. mar 2005 9:08
40 dag mletih lesnikov 5 dag piskotnih drobtin 20 dag lesnikove kreme (nutela, vikikrem ipd...) 10 dag sladkorja pol deci mleka 2 jajci rum Vse sestavine zmesamo razen piskotnih drobtin, ki jih na koncu posujemo po razmazanem nadevu. poticka je super dobra. lp Vesna Vesna Milek Recko
23. mar 2005 10:39
Loni, saj to je isti recept, le dobro poglej. Vesna Vesna Milek Recko
23. mar 2005 11:05
Punci, najlepša hvala. KatkaD
23. mar 2005 11:16
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | ![]() |
MOJ vrt | ![]() |
malo za hec | ![]() |
Kaj danes za zajtrk | ![]() |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | ![]() |
Goveja juha z valjanimi rezanci
Zeljne krpice