2. mar 2005 11:51
Hm, čuden tič, ne mara sladkega:) No, če ni sladko, mora bit pa slano! To je tudi fajn zaradi mineralov, ampka ne soli preveč, ker bo potem žejen. Vseeno bi navijala za čim bolj sočno stvar, torej bi ti priporočala kako skutno pito z veliiiko nadeva. Skuta je lahko prebavljiva, kombiniraš jo lahko skoraj s čimerkoli in če narediš take male pitice ali pa jo razrežeš na kose, jih lahko zapakiraš v npr. škatle od sladoleda ali kaj podobnega, kar lahko potem brez slabe vesti vrže stran. Navdno je to vsakemu zelo všeč, da ima več prostora v nahrbtniku in je takoj lažje teči dalje...
Torej bi naredila kar krhko testo (slano, seveda), potem pa prepražila tisto zelenjavo, ki jo ima rad in ima vsaj nekaj vlaknin (kar ima skoraj vsa zelenjava:), recimo por, špinača, malda čebula, vsekakor pa kako bolj mehko zelenjavo, ob taki tekmi se ti ne da že ne vem kako matrat z grizenjem in potem še prebavljanjem tega... Torej prepražiš zelenjavo, začiniš z njegovimi omiljenimi začimbami (tu zraven bi pasal recimo muškatni orešek, piment, v kako drugo pa curry, sladka paprika, kurkuma), samo nikakor ne uporabljaj pekočih začimb, ampak to ti je verjetno jasno:), ker še bolj ogrejejo telo in še žejen si po njih. če ima rad ribe, lahko še te, narezane na koščke prepražiš zraven (naj bojo kake lahko prebavljive, to boš ti bolj vedela kot jaz, katere, samo da niso premastne - masti ne rabi), če ima rad za okus, lahko dodaš še razne oreške, samo pazi, da jih sesekljaš, da se ne bo preveč matral z grizenjem, to vse skup vmešaš v pol kg skute, lahko dodaš še kako jajce za okus, razporediš po testu in daš pečt.
Če ne mara krhkega testa ali če se ti zdi presuho, naredi podobno zadevo s proseno kašo, ki jo daš na dno (zmešano še s čim) ali s kako drugo kašo. Vsekakor naj bo notri zelenjava (kuhana in mehka, vitamine bo dobil tak iiz napitkov, trda zelenjava pa mu ne bo pasala, kuhana je lažje prebavljiva), jaz ne bi dala mesa, če pa že, pa naj bo kaka perutnina, ampak naredi jo sočno, ker mu bo sicer obležala v želodcu. lahko narediš tudi kako varianto testa z ovsenimi kosmiči, ampak nujno daj čez nadev. Fajn pri teh stavreh je,d a se ne polijejo in jih ni treba neprodušno zapirat. Fino je, če lahko embalažo odvrže (sicer sem zelo ekološko usmerjena, ampak za takole tekmo je pa praktično, če se lahko vrže stran) Zraven mu daj še kak jogurt (ne sadni, ampak navaden), da ga bo pil ob piti, ker paše in je sočen.
Juhe mu jaz ne bi dajala, ker je termovka kar težka, se pa pozna vsaka deka (res pa je, da midva nismva ravno nora na juhe, pa mogoče zato:)... Mogoče pa mu vseeno lahko narediš pol litra, recimo frucovo ta malo flaško, tiste kalorične bombe z eno banano, 2 pomarančama in veliko žlico medu,... Ima namreč veliko energije, gre zelo lahko po grlu, ker je sočno in lahko spije med tekmo, ni se mu treba posebej za to ustavljati. Tako za malico je ok, vsem, kar jih poznam, paše; za glavno jed mu pa narediš kaj bolj konkretnega in seveda slanega:)
Včasih nam ob drugih okoliščinah pašejo stvari, ki jih sicer še povohamo ne. Meni je recimo noro pasal navadni jogurt, ki ga sicer sploh ne maram, ko sem imela probleme s prebivalci tropov... in ko sem bila v bolnici zaradi zloma noge, mi sladkarije sploh niso pasale, čeprav se jim sicer niti za en dan ne odpovem. Samo ležala sem in nisem rabila toliko energije in mi niso pasale, samo sadje bi jedla takrat:)
Če mu narediš kakršenkoli kruh, naj bo nekak polnjen in nadev naj bo sočen, sicer se ne bo dalo jesti - usta bo imel suha... Lahko narediš tudi polnjene muffin kruhke (v bazi) in del moke nadomestiš z ovsenimi kosmiči, nadev pa narediš po želji, lahko z bučkami ali drugo zelenjavo ali pa kaj tretjega, kar ima rad. Ti ga itak najbolje poznaš:) Polnjeni kruhki so fajn tudi zato, ker ti potem ni treba nosit posebaj še namaza in imaš manj prtljage - kruhki v vrečki in to je to.
Povej, če je kaj v redu in če ni, kaj bi si želel drugače... Vsekakor pa ne gob in rajšui ne mesa, meso jejo športniki samo po tekmah (fantov brat je do nedavnega trenirall triatlon in diplomiral iz športne prehrane:) Čez 7 let vse prav pride, meni ali komu drugemu:)
Veri