Borito

Versace  

član od: 22.2.2005

sporočila: 1

tema odprta - 22. feb 2005 20:03 | ogledi: 3.912 | odgovori: 7

Pozdravljeni!

Mene pa zanima če ima oz. kdo ve kako se naredi borito ali pa če kdo ve kje jih strežejo, ker si ga res želim poiskusit pa še o tem nisem nikjer nič zasledil.Prosim.

hvala, LP

Versace

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

22. feb 2005 22:53

A mislis mogoce burrito? Ce si imel to v mislih, potem v vsaki mehiski restavraciji. Lp, Tjas

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

23. feb 2005 9:28

Versace, burrito (pomeni pa to osliček, tako so nam vsaj rekli v Mehiki) imajo v mehiških restavracijah, a mislim, da ne prav v vsaki. Ti pa lahko jutri pošljem recept, imam namreč originalno mehiško kuharsko knjigo ( te si na potovanjih kupujem namesto drugih spominkov) in je v njej seveda tudi recept za to jed. Dobiš. Pozdrav, Mamamia mamamia

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

23. feb 2005 10:04

Ja, ja, jaz bi tudi recept za burritose, mamamia! A ga napišeš kar semle v forum? Pozdravček, Tjas

mamamia  

23. feb 2005 12:21

Jutri dobite recept za burrito, ga ne znam na pamet. Mamamia mamamia

mamamia  

23. feb 2005 20:20

Evo recepta za burrito že danes. Imam čas, ker ne pripravljam večerje (z možem sva zeljni juhi in danes še sadju in zelenjavi, treba je spravi proč nekaj kg), pa da jutri ne zabluzim v službi. Za burrito potrebujemo večje (premera 30 cm, če jih seveda dobimo, če ne, pa so lahko tudi manjše) pšenične tortilje (se dobijo pri nas), nadevi pa so lahko različni (če povem po pravici, v Mehiki se nam je mešalo, ker nismo vedeli kaj izbrati iz vseh tistih posod). Nadev damo na sredino tortilje, zapognemo spodnji konec čez nadev in potem preganemo še z leve in desne, da dobimi nekakšen škrnicelj z ravno spodnjo stranjo, zgoraj pa kot iz vrečke gleda ven nekaj nadevo. Tipična nadeva sta Carne Asada in še en iz narezanega mesa, pa tudi s sirom in pečenim fižolom se lahko kombinira. Carne Asada: Potrebujemo, za štiri osebe: - srednje veliko čebulo, večjo limono, manjšo pomarančo, 75 ml piva, 2,25 dl sojine omake, 75 dag sočne govedine (idealna je pljučna, lahko pa uporabo tudo pleče), zeleno in rdečo papriko, šopek mlade čebule, sol in poper. Iz limone in pomaranče stisnemo sok ter premešamo s pivom in sojino omako in v tem mariniramo na rezance narezano meso, vsaj eno uro. Kose mesa potem dobro opečemo, da je lepo rjavo in damo na toplo. Na maščobo prepražimo na polmesece narezano čebulo, solimo in popramo, dodamo na rezance narezano papriko in na tanke kolobarje zrezano mlado čebulo, če imamo radi pikantno tudi kak čili (če ni svežega pa v prahu). Nekoliko podušimo, da je meso čisto mehko, začinimo po okusu in nadevamo tortilje. Lahko uporabimo tudi perutnino, ne bo nič narobe. Ropa vieja Potrebujemo - za štiri osebe: 75 dag govedine (pleče), narezane na majhne koščke (ne trakove!), veliko čebulo, narezano na tanke polmesece, tri stroke sesekljanega česna, dve žlici kisa, 450 ml vode ali juhe, 50 dag svežega paradižnika ali dozo pelatov, rdeča in zelena paprika - Meso damo z vsemi sestavinami razen paradižnika v posodo in damo kuhat. Lonec pokrijemo in pustimo na zmernem ognju dve do tri ure, vmes občasno premešamo. paradižnik dodamo po prvi uri kuhanja. Ko je meso poplnoma mehko, ga vzamemo iz posode in z vilico natrgamo na vlakna. Na olivnem olju popečemo na kockice narezani papriki in premešamo z mesom, začinimo po okusu in nadevamo tortilje, kot je opisano v prejšnjem receptu Najbolj preprosta varianta pa je, da burrito pripravimo s pasiranim fižolom, tega dobimo v konzervi. Na olivnem olju ga dobro segrejemo, začinimo s čilijem, soljo in porm, morda dodamo žlico vode, da ga lažje premešamo. Dodamo še nariban sir, lahko tdi cheddar (ali kako se že piše) in mešamo, dokler se sir nekoliko ne stopi. Nadev je gotov. Verjetno je izvedb burrita še kar precej, jaz sem samo prenesla tisto, kar smo sami poizkusili pod tem imenom (in kot je tudi zapisano v mehiški kuharici, ki sem jo privlekla s seboj). Mislim pa, da bi Veri lahko še kaj dodala na to temo. Tiste male bele tortilje, ki se dobijo pri nas, pa so super s sirom. Mi jih nadevamo s takim, ki je pač doma, prepognemo na pol in segrejemo v mikrvoalovni, prelijemo z guacamole omako, kislo smetano in domačim kečapom, da je kot mehiška zastava, in večerja ali predjed za goste je pripravljena. Pozdrav in obilo užitka, Mamamia mamamia

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

23. feb 2005 21:50

Jaz jih nadevam z blitvo in kislo smetano (toliko za vzorec), zacinim s cilijem, ali pa drug nadev z buckami in kuslo smetano. Zraven postrezem z obilo zelenjave: koruza, korenje, bucke,paradizniki, paprika, solata, malo naribanega sira... Meni so zelo vsec. Vesna Milek Recko

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

24. feb 2005 7:08

Večina buritov, ki sem jih pojedla -- sicer v San Franciscu -- je bila polnjenih z rižem, fižolom in avokadom.Takrat nisem jedla mesa približno tako so izgledali vsi brezmesni buriti. Avokado je bil absolutno pika na i. Joj, kar sline se mi pocedijo. Doma sem ga nekajkrat napravila, vendar je to zgolj daljni sorodnik od pravega burita.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti