Raklet

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

tema odprta - 18. feb 2005 10:33 | ogledi: 16.679 | odgovori: 8

Včasih pripravim raklet, vendar mi je zmanjkalo idej, da bi popestrila večerjo. Ponavadi ga naredim iz sira, slanine, suhe salame, kuhanega krompirja... Vsi prijatelji so ponavadi navdušeni nad rakletom, ker morajo biti i pri peki aktivni. Sama pa za pripravo večerje z rakletom porabim malo časa.

Lp

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

18. feb 2005 10:41

No še naša varianta rahleja (ker ne znam čist prav napisat, je bolje takole): Poleg klasičnega krompirja in sira se pri nas na vrhu rahleja peče še: na trakove narezan puran ali piščanec, na rezine narezani šampinjoni, včasih bučke, ki pa se niso preveč obnesle, na rezine narezana svinjska ribica, po dolgem na četrtine narezane hrenovke - važno je le, da dovolj zgodaj priklopiš mašinerijo, da se zgornja plošča pravi čas segreje in se lahko je vse naenkrat. Sestrična v Švici vedno zraven ponudi še vloženo sadje, predvsem hruške iz kompota, dober je tudi ananas ki se ga lahko malce popeče, pa na kocke narezana jabolka. Nazadnje smo naredili še švicarsko srbsko varianto in smo dali za prilogo na rezance narezano kislo zeljnato glavo (za sarmo), samo malo zabeljeno z oljem in sladko papriko. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

d.  

član od: 3.12.2003

sporočila: 523

18. feb 2005 10:41

Kaj pa je to raklet?

tinca  

18. feb 2005 10:51

RAklet, rahle oz. v originalu raclette je hmmm švicarsko francoska domača jed in je bil pastirska hrana. K velikemu hlebcu grojerja so naslonili razžarjeno železno ploščo, sir se je stopil, potem so to postrgali stran in pojedli s krompirjem v oblicah. To je osnova. Sodobni raclette pekači zgledajo nekako tako, da imajo dve plošči, pod zgornjo je grelec, na spodnjo oz. vmes, polagaš majhne ponvice z rezinami sira, ki jih grelec raztopi in zapeče. To potem polijš po kuhanem krompirju. Običaj je, da se krompir skuha v velikem loncu v oblicah in si ga potem vsak jemlje in olupi sam, na koncu si narežeš na rezine in posoliš. Zraven zelo pašejo začimbne mešanice belega in črnega popra, muškata in najbrž še česa. Bolj bogate variante, ki so zdaj že kar običajne imajo zgornjo ploščo iz kamna ali drugega ustreznega materiala, na katerem se peče meso in zelenjava kot dodatek. Bistvo cele zadeve je pravi sir (po katerem prav fino smrdi cela bajta), dobi se ga pri nas tudi v leclercu, vendar je prav nesramno drag (mislim da čez 3000 sit kg). Jaz ga kupujem v Avstrijskem Hoferju, kjer ima ceno povsem normalno oz. primerljivo z ostalimi običajnimi siri -če se prav spomnim med 7 in 9 eurov za kg. Daleč najboljši je seveda švicarski, če imaš koga da ti ga prinese od gor je to res za poizkusit. Vsi poizkusi z običajnimi siri so se pri nas končali z ugotovitvijo, da to preprosto ni to. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

d.  

član od: 3.12.2003

sporočila: 523

18. feb 2005 10:58

Kaj pa pekač, a se ga da dobit tudi pri nas?

tinca  

18. feb 2005 11:00

PEkače se dobi tudi pri nas, videla sem jih v Merkurju. Ker je to bolj družabna jed (kot n.pr. fondue) vzemite če boste imeli možnost raje takega z 8 ponvicami, običajno jih imajo po 6, videla sem pa tudi že take na 4 ponvice. Videla sem jih tudi v enem katalogu pa ne vem ali je bil Quelle ali Neckermann. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

18. feb 2005 17:29

Tinca, zelo ste bili izčrpni v opisovanju. Hvala. Jaz bom aparatu in jedi še naprej rekla raklet. Res, da tudi sama nimam možnosti dobiti švicarskega sira, vzemem pa katerega drugega. Mi je vseeno dobro. Na zgornji plošči imam v posodi z vodo serviran kuhan krompir, vsak gost pa ima po eno ponvico, včasih tudi dve istočasno, v katero najprej naloži slanino, na vrhu sir. Na žalost slabo koristim zgornjo ploščo. Kot prilogo ponudim tudi skuto (liptaver sir), kisle kumarice, ajvar, trdo kuhana jajca. Seveda se prileže zraven pivo ali dobro vino. Lp

sinja  

član od: 24.8.2003

sporočila: 66

19. feb 2005 11:43

Pri nas je raklet vedno obvezno za silvestrovo na mizi. Na zgornji plošči navadno pečemo majhne zrezke svinjske ribice, kroglice začinjenega mletega mesa, pljučne pečenke in za otroke hrenovke. V ponvice navadno pride zelenjava (por, koruza, paprika, narezani surovi šampinjoni...), na to pride rezina budjole in na vrhu sir (navadno kar jošt ali ementalec). In potem počakamo, da se lepo razlete po podlagi, preden ponvico vzamemo izpod plošče. Zraven ponudim obvezno tatziki, še kakšno drugo omakco, ki si jo ponavadi kar sama izmislim (odvisno, kaj imam v hladilniku), kakšen dober domač namaz za na kruh in seveda dobro pijačko. LP Sinja

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

25. feb 2005 9:08

mi smo v posodice pod sir vtikali razne suhomesne zadve, cuketke in rakce. Zraven pa sicer vedno ponudiš (tako je tudi v Švici) vložene kislo zelenjavo (kumarice, gobice, srebrne čebulice...). Krompir mora biti obvezno v oblicah (v L"ecleru imajo zdaj tudi namenski krompir za to). in sir mora biti, tako kot pravi tinca, raclette. 3 jurje sploh ni drago, saj gre vendar za delikateso, ki jo prirediš ob posebnih priložnostih...

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti