13. jun 2002 21:00
Hojla!
Larisa. Litoželezna plošča je po mojih izkušnjah kar prava naložba. Še boljša je v kombinaciji z globoko ploščo. Prva ti nadomesti ponev druga pa kozice. Praktično vsa kuhinja na prostem za poletno - piknik sezono. Še posebno če je v kombinaciji z vrtnim kaminom še streha. Iz izkušenj ti povem, da je mene velikokrat presenetila ploha ravno, ko sem imel pripravljeno hrano za na ploščo. Malo večji dežnik, pa veselo naprej s kuho na prostem.
Kaj se tiče izbere živil in časa pečenje je zelo relativno. Stvar domišljije, kako je vse skupaj narezano na debelo ali tanko, ali je pečeno naravno ali v raznih omakah, ali je pečeno hrustljavo ali tatarsko in še veliko je vsega tega odvisno od idej in okusov.
Priprava hrane na žarih in raznih ponvah na piknikih ne pozna konca domišljije. V raznih temah na forumu smo že vse mogoče omenjali. Morda za popestritev piknika ideja, ki smo jo uprizorili na pikniku ob zaključku plavalnega mitinga za otroke. Bila je prava paša za oči "mamic":
XXL PLESKAVICE NADEVANE Z ZELENJAVO
Litoželezno ploščo namažemo z maščobo in primerno segrejemo. Med tem časom oblikujemo pleskavico do velikosti plošče (najenostavneje tako, da damo kepo mesa v polivinilasto vrečko in jo z roko sploščimo na mizi, vrečka naj ne bo masna) in jo na plošči na eni strani opečemo. Pleskavico obrnemo (tu rabimo pomoč ali veliko spretnosti, da se nam ne raztrga. Po drugi (opečeni) strani jo namažemo z mešanico gorčice in ajverja, in jo posipamo s nasesekljanim peteršiljem. Eno polovico obložimo z narezano zelenjavo (čebula, paradižnik, paprika, malancan, bučka... prosto po prešernu, kar pač imamo), dodamo nekaj rezin sira in pokapljamo s kečapom ter pleskavico prepognemo, tako da nadev prekrijemo z drugo polovico. Spodnjo polovico tako zapečemo, nato pa še enkrat obrnemo. Seveda tudi tokrat zelo previdno. Takšna XXL pleskavica, kot so jo poimenovali naši otroci je zelo prijetnega videza še bolj pa okusa. Naj ne bo skrivnost - marsi katera takšna pleskavica se ob obračanju raztrga, takrat je med gosti nekaj smeha, kadar se pa lepo posreči, je dežurni pek pri vrtnem kaminu deležen veliko pozornosti in kuharskega spoštovanja.
Mislim da vam bo uspelo.
Takšno pleskavico je potrebno tudi primerno zalivati - voda še za v čevelj ni dobra!
Dober tek in še lepše vreme ob vrtnem kaminu.
Ažokoh!
Sporočilo je spremenil(a) matjaž dne 13. jun 2002 21:07:45