Fantje, pomoč, prosim!

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

tema odprta - 23. jan 2005 22:00 | ogledi: 5.486 | odgovori: 18

V kratkem se bom preselila v stanovanjce v bloku in ker rada delam z lesom (poličke, pladnje, škatle...) in bo tam - v novem gospodinjstvu - sploh veliko tega za naredit, me zanima, ali se da to početi tudi v stanovanju - dnevni sobi ali kuhinji verjetno... Ali je možno organizirati delovni kotiček tudi tam ali se preveč praši (zaenkrat delam v hiši v kleti)? Zanima me, kaj lahko delam: žaganje, brušenje, vrtanje... In kako, da nimaš žagnja po celem stanovanju (v dnevni sobi bo še klavir - tja naj ne bi prišel lesni prah). Ali kdo dela to v kuhinji? Prostora za poseben del za to ni. Vem, da lahko barvam in lakiram, ampak kaj pa vse prej... Poleti ne bo problem, saj lahko to delam na mini balkončku, kaj pa pozimi?

Vsakršni predlogi, kako vi rešujete te probleme zelo dobrodošli, seveda tudi od deklet, če se katera s tem ukvarja! Ali pomaga paravan - zložljiva prenosna pregradna stena, ali je boljše, če grem delat v klet od bloka - ali se moram zato prej dogovoriti s sosedi? Ne vem tudi, ali so v kleti vtičnice, moje stanovanje pa je v drugem nadstropju... Na hodnikih tega verjetno ne smem početi, ne? Kaj pa v kolesarnici? Če bi se le dalo, bi rajši delala v stanovanju, da imam vse pri roki, ne da nosim 3 nadstropja dol vsak šrauf:)

Hvala za vse predloge!

Veri

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

24. jan 2005 8:00

Veri, rezanje lesa ti prinese ogromno prahu (kar najbrž že veš), razen če imaš orodje, ki ima odprtino, na katero se priključi cev od sesalca in ti potem sproti sesa. Opazila sem ga na tujih DIY oddajah, pri nas pa ne vem kako so založeni s tem. Midva s fantom sva se kar dosti ukvarjala s tem, vendar imava srečo da je balkon dovolj prostoren, ker tega ne bi počela v stanovanju, vsaj ne potem ko je že urejeno. Če imaš že narezan les, potem se izdelave seveda lahko lotiš tudi v stanovanju (lepljenje, sestavljanje,...) Če je le mogoče, bi ti na podlagi svojih izkušenj svetovala delo v kleti ali drvarnici, kadar gre za večje izdelke. Moraš pa v bloku pazit da tega ne počneš v nočnih urah ;) Kar pa se tiče elektrike v kleti pa najbolje da si jo prej ogledaš, ker če je luč, je mogoče tudi vtičnica oziroma bi se jo dalo napeljat, samo bi se mogla dogovorit, da ti jo priključijo na tvoj števec. Midva najinih "posegov" v stene, deske in podobno nisva nikoli napovedovala sosedom, držala sva se samo tega da ni bilo prepozno oziroma v nedeljo zjutraj. lp, Marija

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

24. jan 2005 8:24

Ena od rešitev je, čeprav ne najboljša, če te skrbi ropot in prah, da daš odrezati les v trgovini. V Kranju je tako podjetje Oblč, kjer ti vse na mero odrežejo. Ja, vrtanje in brušenje pa še zmerej ostajata, žal.

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

24. jan 2005 10:03

Za vsak slučaj preberi hišni red v bloku. Pri nas lahko kaj takega počneš od 9-17h (upam, da boš imela razumevajoče sosede in da ti ne bodo za vsak žebelj trkali na vrata). Kaj pa, če probaš z drsnimi vrati pregradit en del vsaj takrat, ko delaš? Ip, pa veliko sreče v novem stanovanju! stana

Veri  

24. jan 2005 10:35

Hvala, punce! Za orodja, ki sesajo prah vem, samo so svinjsko draga, pa tudi ne vem, ali so primerna za stanovanje - ali ima kdo izkušnje s tem? Za narezane deske vem, tudi v Lesnini, Bauhausu in Slovenjalesu (moj najljubši) ti odrežejo, ampak jaz navadno delam take bolj - kako naj rečem - drugačne stvari, recimo okrogle škatle ali pa pladenj v obliki ptička, za otroke (zaenkrat še niso moji) pa kake figurice,... ali kaj podobnega... Nekaj takega, česar pač ne moraš kupit, zato pa lahko veliko domišljije sprostiš... In tega ti ne odrežejo nikjer... Za nočen ure vem, nisem pa vedela, da je kje samo do 17h! Takrat sem vedno še v službi!!! NO, saj zdaj ko prenavljava tudi delava kdaj po 17, pa se noben ne razburja, mogoče se bo pa dalo zmenit... Prav po 19 ali 20 pa vem, da ne bo šlo, ker so v gl. strarejši sosedje in sosede... Ali ima kdo izkušnje, koliko se pa sliši šivalni stroj, ali lahko vsaj to delam ponoči? Sem res nočno bitje, veliko več naredim ponoči, ker podnevi delam, kuham itd... Glede drsnih vrat sem že razmišljala, a žal ne gre, ker imata obe sobici samo po 1 okno, ki je zapovrh vsega še bolj proti steni, ne na sredi... Pa tudi nimam prostora, da bi en del žrtvovala za to... Zato sem mislila na vmesno rešitev paravent... Ali bi lahko vsaj manjše stavri (omarica za ključe, škatlice, stojalca, podstavki,...) delala v stanovanju, ali je tudi to preveč svinjsko, večje podvige pa prišparam za pomlad in poletje? Saj bi lahko delala v principu tu, kerj sem zdaj, ampak tu bo tudi brat malo preuredil, pa tudi malo nerodno bi mi bilo za vsako figo sem lezt... Veri

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

24. jan 2005 10:57

Veri, jaz definitivno ne režem ničesar v stanovanju oziroma sobi, ker se mi prah zaleze v vsak kotiček. Če imaš res manjše kose lesa, potem jih najbrž lahko razrežeš z ročno žago, kar gre sicer počasneje ampak v tem primeru kupiš polivinil pa ga razprostreš po tleh takrat ko delaš, ker se manj praši naokoli. Je pa to res problem v bloku, če se ukvarjaš s takimi stvarmi, ker prej sem živela v hiši in tam imaš lepo poseben prostor za to pa je. V bloku si pa tako omejen. Še glede orodij. V oddajah, ki sem jih jaz spremljala so jih uporabljali doma, dalo se jih je tudi izposoditi. Tako orodje (vbodne žage, brusilke) kot tudi sesalec, ker ne smeš uporabiti navadnega, ker je prah preveč fin in lahko poškoduje motor. lp, Marija

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

24. jan 2005 11:05

Po moje, draga Veri, to ne gre v stanovanju. ne le žaganje in brušenje, tudi lakiranje je problem, ker smrdi, pa še ropot orodja, ne vem če bodo sosedje vse to prenašali. Zakaj pa ne bi delala v kleti? Saj klet sodi k stanovanju v bloku! V kleti si naredi kotiček za svoj hobi. Pa še kako oljno pečko zraven, saj tudi za lepljenej in lakiranje mora biti dovolj toplo. Pa ne govorim na pamet, pri nas doma imamo mizarsko delavnico, sem hči mizarja in vse to vem in dobro poznam ves ta prah in hrup, pa čeprav delaš manjše stari. Če pa res ne gre drugače bi morda shrambo preuredila v delavnico in jo zvočno izilirala..odvisno koliko sob imaš, vsekakor pa to ne gre v dnevni sobi ali celo v kuhinji.

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

24. jan 2005 12:20

Kaj pa, če bi zasteklila balkon in si tam naredila svoj kotiček? Glede šivanja pa - jaz tudi šivam, največ ponoči, pa se do zdaj ni še nihče pritožil. stana

Veri  

24. jan 2005 12:21

Ja, tortica, veš, moja klet je tista lesena kletka, velika dober m2, samo za shranjevanje marmelad, krompirja in takega...Shrambe nimava, stanovanjce je majčkeno, mini kopalnica, mala kuhinja z jedilnim kotom in 2 sobici, nobene ne morem žrtvovat za to, ni prostora, ker mam še klavir, pa omare, posteljo,... in ker sva dva, seevda:)... Ker sem spalnico v kateri bo delavni kotiček z računalnikom... nekako odpisala, se mi zdi vseeno boljše, da lakiram in barvam v dnevni sobi kot v spalnici:), ostaneta samo kuhinja in dnevna soba. Kopalnica je premala in seveda vlažna... Galyka, kje si gledala te oddaje? Mi nimamo TV, pa nekako nisem na tekočem s tem... Vem da obstaja, sem videla v kakih knjigah, ampak to je to, kar vem o tem... Veri

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

18. feb 2006 15:04

Veri, živjo! Glej, takole ti bom povedala: Sama sem kiparka in ker nimam ateljeja, ker je to enostavno predrag štos, sem vse takšne in tvoji podobne aktivnosti opravljala kar v svoji sobi. Najhujše prašenje je bilo verjetno takrat, ko sem pripravljala mavčno maso za izdelavo kalupov ali mavčnih odlitkov. Posteljo in tla, ki so bila sicer pokrita s tapisonom, sem zaščitila z velikim kosom polivinila, ko je bilo delo opravljeno, pa sem vse poštenooo presesala. Pri kiparjenju z glino je nerodno to, da ves čas potrebuješ vodo. Sama sem tako tekala do kopalnice in prenašala tisto čofotarno sem in tja, pa kipe in vse živo... Ko sem se po štirih letih selila iz stanovanja, se je kljub vsemu temu obrtiškemu delu šajnal kot princeska! Mislim, da je skrivnost v tem, da sem počistila takoj in ne kasneje ali celo naslednji dan. Naj omenim, da imam dva perzijca, ki sta vse skupaj prenašala na svoji čudoviti dlaki po vsem stanovanju.... Zastekljen balkon je zelo dobra rešitev, če imaš možnost... Kar se šivanja s šivalnim strojem tiče, se pa sama držim bolj sredine dneva. V prej omenjenem stanovanju sem živela v drugem nadstropju in sem prepričana, da so do pritličja vsi vedeli, kdaj šivam. Pa ni bilo nikoli pritožb. Vedno sem najprej pomislila na posledice in se mi je obrestovalo. Po enakem receptu moj sin nažiga električno kitaro in tudi nima težav. Sporoči, ko boš zalaufala, gotovo boš našla še kakšno boljšo rešitev! Te pozdravljam, pa tudi vse ostale! Vrana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti