30. dec 2009 11:11
hedonist je napisal/a: |
Te povsem razumem in podpiram MamaF. Čeprav je tema o originalnih receptih in avtorstvu dokaj spolzka - tudi na Kulinariki domala nihče ne napiše vira osnovnega recepta. Npr. neki jedi doda ščepec popra, ki ga v osnvnem receptu ni in si ga potem pripne kot njegov izum. LPhedonist |
Seveda tukaj ne gre samo za "avtorstvo", predvsem mi gre za to, da MORAMO vsi navadni smrtniki upoštevati, da vsak citat opremimo z njegovim virom. Toje tako moralna kot zakonska norma.
Da pa "nedovoljeno izposojo" odkrijem v prilogi našega največjega časopisa, katerega urednica ima v vsakem svojem uvodniku konstantno polna usta "pravičnosti" in "odgovornosti", se mi zdi popolnoma nedopustno.
Hkrati se v omenjeni reviji v nekaterih primerih prav pridno držijo citiranja virov - recimo pri vseh modnih straneh je navedena znamka oblačila, ki ga predstavljajo in ime trgovine, ki ga je posodila za slikanje. Tudi na straneh (takoj za kakijevo temo), kjer predstavljajo slavnostne jedi, so normalno navedli avtorje oz. odgovorne za pripravo predstavljenih jedi.
Torej?
Popravek in opravičilo pa seveda pričakujem, pa ne samo jaz (ki verjetno kraje ne bi opazila, če ne bi prepoznala svojega recepta) ampak tudi naš urednik Jernej, saj konec koncev receptov niso pobrali iz mojega domačega zvezka, ampak so jih prekopirali s portala KulSlo.
Bomo videli, kako bo izgledala naslednja številka One - sicer ne pričakujem, da bo urednica moje odprto pismo objavila javno ... morda pa le?
Mojca