20. jan 2005 21:29
Evo, katjuška! Še predlogov ko dež:
Ena možnost je tudi sadna torta, ki sem jo dala v recepte pred kratkim:
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=4498
Ta zgleda zelo lepo, nima not nič takega, kar bi bilo sumljivo (v želatini mislim da ni nič takega) in je torta, mislim tudi izgleda kot torta, samo da je nižja in ni kremasta.
Druga možnost je eden od biskvitov (jaz delam po dvojih receptih - svetli in temni iz baze, ti pa lahko po kateremkoli biskvitu), z kremo pa lahko zmiksaš sadje iz kompota za eno plast in vanilijev puding na drugo. Ali pa zmiksano sadje (s paličnim mešalnikom gre ko šus:) zmešano s sladkim tofujem in sladkorjem.
Kar se tiče pudingovo-maslene kreme so v raznih knjigah recepti, ki dajo precej margarine zraven pudinga, jaz dam navadno vsaj pol manj... Puding skuhaš iz malo manj sojinega mleka kot po navadi, da je bolj čvrst. Na en puding mislim da dam nekje 100 g margarine (original mislim, da je 200), probaj, kaj ti bo najbolj všeč, dodajaj po malo, da ne bo preveč mastno in nehaj ko si zadovoljna. Pazi edino to, da je oboje pribl. iste temperature, da se bo lepo zmešalo (zmiksaš). Puding pred tem ohladi na sobno temperaturo, margarino tudi vmes pusti na pultu, da se segreje, pa bo. Če ste bolj sladkosnedni, dodaš vročemu pudingu še malo sladkorja (nekaj ga itak dodaš po navodilu na vrečki).
Potem je kokosova varianta: margarina, sladkor in kokosova moka, lahko dodaš še vanilijevo esenco ali kokosov liker ali kaj podobnega, če pa želiš malo razredčit, pa uporabi sojino mleko. lahko pa namesto kokosa daš mešanico grenkega kakava in čokolade(če nima notri mleka) v prahu.
Lahko pa bi stopila margarino in jedilno čokolado (lahko 70%, v tem primeru moraš mogoče dodat malo sladkorja) in s tem premazala posamezne plasti - pri nas se tega gotovo ne bi branili:) Sploh če fino napojiš biskvit s kavo, rumom,...
NO, ko smo ravno pri kavi, lhako narediš "masleno" kavno kremo: margarina, sladkor in 1-2 žlici kave instant kave, stopljene v žlici vroče vode. Če je nor na kavo, mu bo všeč, je pa zelo nasitna ta krema. Jaz vedno uporabljam margarino namesto masla, pa je do zdaj še vse ratalo! Tak da se ne boj:)
Potem pa grška torta, tista, ki jo poliješ s sirupoim, ampak ne vem, ali imam recept, mislim, da si ga bom šla jutri prepisat v knjigarno:) Delajo jo tradicionalno za božič in je tudi slavnostna.
Ok, predlogov je še dosti, povej, če ti je kaj všeč...
Aja, še baklava... Takole je: jaz sem baklavo delala 1x pred kakimi 10 leti pri svojem 1. fantu in so jo takoj pohrustali, moji so se pa pritoževali, zakaj nisem domov prinesla več, tako da uspe!:) no, danes jo bom spet delala, tokrat po receptu od mamamie od nekega slaščičarja iz Bosne. njen recept je verjetno bolj originalen, vsebuje samo vlečeno testo, maslo (ti daš margarino ali olje, pa je), sladkor in orehe, moj pa poleg tega še lešnike ali pinjole, mandlje in sezam. Preliv je pri mamamijinem samo iz sladkorja in vode, moj recept pa malo bolj komplicira z začimbami (cimet, kardamom) in medom... Povej, katerega ti napišem, pa dobiš, saj po moje mamamia ne bo jezna:)! V osnovi sta pa podobna - kot vse baklave... Eni dajo v preliv še limonin sok, meni to ni tako všeč, mamamiji tudi ne:) Teh iz baze pa še nisem preizkusila, nobenega, žal...
Edino, kar je po mojem pri baklavi važno je, da so vsi listi testa dobro namaščeni in da jo res dobro poliješ oz. napojiš, pa da malo odstoji, predno ponudiš, lahko tudi čez noč (time is on your side:) To lahko dela zate, ker boš imela veliko dela že s kosilom, predvidevam, pa darilo zavit, itd... In je fajn, če je sladica že gotova...
Po pravici povedano, če bi bila jaz na tvojem mestu, bi naredila baklavo in sadno torto, za katero sem ti poslala link in to iz vepč razlogov: baklava je originalna iz RD in zelo dobra, sanda torta pa lepa in torta, pa seveda tudi dobra, ampak jo pa moraš naredit isti dan, je najboljša še čisto sveža... Ne se ustrašit navodil, so obširna, ker sem hotela razložit, kako prihranit čas, sem se štopala, narejena je v pol ure, res! Ja, pa lepo se poklapata ti dve stvari med sabo - sadna, lahka in osvežilna in baklava, ki je - no, saj veš, bolj nasitna, močna,... In če enemu ne paše to, pač vzame ono - verjetno pa bojo vsi hotli oboje:)
In ker baklavo lahko narediš prejšnji dan, torto pa v rekordnem času, sta idealni:) Če pa bi rajši bolj klasiko, pa nabrizgane spiralice itd... pa poglej, če ti je kak od zg. predlogov všeč...
Upam,d a sem ti kaj pomagala! napiši, če si se za kaj od tega odločila, pa ti pošljem točni recept, ok?
Veri